Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy könyv is kevés lenne. A legismertebb része a múzeumnak a Sixtus-kápolna.

II. Július pápa építtette a múzeumot a 16. században. A Sixtusi kápolna világhírű  mennyezete Michelangelo nevéhez, míg a múzeum dekorációja Raphael nevéhez fűződik. 2012-ben a Vatikán Múzeumot 5 millió ember látogatta meg.

A Vatikán Múzeum megalapításának történetét egy márvány szoborba vésték bele, melyet több mint 500 évvel ezelőtt vásároltak. Ez a szobor volt a Laokoón csoport(Laocoön and his Sons), melyet 1506 január 14.-én fedeztek fel egy szőlőskertben, a Santa Maria Maggiore bazilika közelében. A szobor felfedezését követően a pápa egy hónapon belül a nyilvánosság elé tárta a szobrot a Vatikánban.

vatikan muzeum

A múzeumok:

 • Vatikáni-képtár festmény gyüjtemények tárháza, ahol megtalálhatod Michelangelo, Rafaello és Fra Angelico képeit.
 • Museo Pio-Clementino legfőképp görög – római szobrokat találhatunk a múzeumban. XIV. Kelemen pápa alapította 1771-ben a múzeumot, innen ered a neve is. 54 szoba található a múzeumban és a legutolsó a Sixtus-kápolna.

vatikan muzeum2

Pár fontosabb galéria/szoba a Clementino múzeumban:

 1. Görög kereszt galéria  (Sala a Croce Greca):  Constance(Nagy Konstantin lánya), Szent Ilona(Nagy Konstantin anyja), és Nagy Konstantin szarkofágja
 2. Sala Rotonda: olyan, mint egy miniatűr Pantheon, ősi mozaikokat találhatunk a padlón és ősi szobrokkal van tele a szoba, mint például Hercules szobra.
 3. Gallery of the Statues (Galleria delle Statue): rengeteg értékes szobrot rejteget a szoba. Az Alvó Ariadne és Menander mellszobra, továbbá a Barberini gyertyatartó.
 4. Gallery of the Busts (Galleria dei Busti):  Rengeteg ősi mellszobor
 5. Cabinet of the Masks (Gabinetto delle Maschere): A szoba a nevét onnan kapta, hogy a galéria padlóján mozaikok találhatóak, melyeket az Adriana villában találtak. A padlón ősi színházi maszkok láthatóak. A fal mellett jó pár híres szobor is található., beleértve a Három Grácia szobrot.
 6. Sala delle Muse: A szobában található az Apollo csoport(group of Apollo) és a 9 múzsa, melyet híres görög szobrászok készítettek.
 7. Sala degli Animali: a szoba azért kapta ezt a nevet, mert itt rengeteg ősi állat szobra látható

vatikan muzeum1

 • Museo Gregoriano Egizio (Gregorián-egyiptomi Múzeum)  XVI: Gergely pápa alapította 1839-ben. ősi egyiptomi kincseket találhatunk leginkább a múzeumban.
 • Museo Gregoriano Etrusco (Gregorián-etruszk Múzeum) XVI. Gergely pápa alapította a múzeumot. A múzeumban 8 galéria található és leginkább etruszk tárgyakat tekinthetünk meg, melyeket leginkább ásatások folytán találtak meg az évszázadok során. Vázák, szarkofágok, bronz tárgyak és a Guglielmi kollekció.
 • Musei di Antichità Classiche
 • Museo Pio Cristiano (Lapidari Cristiano és Ebraico)
 • Museo Missionario-Etnologico
 • Museo Sacro (könyvtár)
 • Museo Gregoriano Profano
 • Museo Storico Vaticano
 • Museo Chiaramonti
 • Museo Filatelico e Numismatico (Numizmatikai gyűjtemény)
 • Collezione d’Arte Religiosa Moderna (Modern vallásos művészeti gyűjtemény)MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]