San Marino

San Marino bemutatása

San Marino nem messze található az Adriai-tenger partjaitól. Kiemelt turista csalogató hely bámulatos látványvilággal. Fővárosa, San Marino városa, mely az állam központi részén terül el a Titano hegy tetején. A városban jó kis séta várhat rád, viszont megéri, hiszen remek kilátást nyújt az Adriára és magára a városra is, ha esetleg a hegy tetejéről vennéd szemügyre az államot. Ha jó az idő, akkor esélyed van megpillantani a Po folyó völgyét, mely már magában megér egy sétát. A fővárosban középkori vár és 3 erődítmény vár rád, mely kiemelkedő a maga nemében.

Az állam a 2. legkisebb köztársaság, ettől függetlenül San Marino büszke állam jellegzetes megjelenéssel.  Az állam a nevét egy szentről kapta, aki először telepedett le a környéken. Az év tele van tűzdelve szent napokkal. Találhatunk itt kevésbé vallásos eseményeket is, melyek középkori időket idézik és próbálják visszaadni a város középkori életét.

San Marino történelme

A hagyomány szerint, Szent Marinus elhagyta Horvátország Rab szigetét legmegbecsültebb barátjával Leo-val és Rimini városába vándoroltak, hogy kőművesként keressék meg a napi betevőt. A keresztény prédikációknak köszönhetően Diocletian üldözés Rimini városát is elérte, így Marinus a Titano hegy felé vette az irányt, ahol egy kis templomot épített és megalapította San Marino-t. A város hivatalos alapításának a dátuma 301 szeptember 3. 1797-ben a Napoleoni előretörés San Marino függetlenségét is veszélyeztette, de köszönhetően az állam régensének, Antonio Onofri-nak, Napoleon barátságot kötött San Marinoval.

A későbbi állam egyesítő próbálkozások alatt San Marino nyújtott menedéket az egyesítési kísérletek alatti üldözöttek számára a 19. században. Ennek emlékére Giuseppe Garibaldi elfogadta San Marino kérését és nem olvasztották be az új Olasz államba.

Az 1. világháború alatt, Olaszország hadat üzent az Osztrák-Magyar monarchiának 1915 május 23.-án. San Marino végig semleges maradt, viszont Olaszország úgy vélte, hogy San Marino-ban osztrák kémek lehetnek, akik figyelhetik a rádió adásokat. 1923-1943 között San Marinot a Sammarinese Faszita párt tartotta az uralma alatt, viszont a második világháború alatt is semleges tudott maradni. 1944 június 26.-án ettől függetlenül mégis bombázták a várost, hiszen a szövetségesek azt hitték, hogy az államot megszállták a német katonák, akik komoly haderővel rendelkeznek.

San Marino volt az első olyan ország, ahol demokratikusan választották meg a kommunista kormányt 1945-1957, majd 2006-2008 között. 1988-ban tagja lett az Európa tanácsnak és 1992-ben pedig az ENSZ-be meghívták. Az állam nem tagja az Európai Unionak.

san_marino_piazza_liberta_ter

San Marino Piazza Liberta tér

San Marino elhelyezkedése

San Marinot Olaszország veszi körül. Domborzata leginkább dombos. Az Emilio Romagna és Marche régiokkal határos és 10 kilométerre található az Adriai-tengertől. Az állam legmagasabb pontja a Monte Titano hegy, mely  csúcsa 749 méterre található a tengerszint felett. San Marino a 3. legkisebb állam Európában, Vatikán város és Monaco után.

San Marino régiói:

San Marino több törvényhatóságra oszlik, helyileg csak Castelli-nek, vagyis kastélyoknak nevezik őket.

 • San Marino városa
 • Acquaviva
 • Borgo Maggiore
 • Chiesanuova
 • Domagnano
 • Faetano
 • Fiorentino
 • Montegiardino
 • Serravalle

San Marino főbb városai

 • San Marino - a főváros
 • Dogana

San Marino időjárása

San Marino időjárását meleg nyár és relatív hosszú enyhe tél jellemzi, néha fagyokkal. Nyári éjszakák hidegebbek, mint például a tengerpart mellett. Nyarak szárazak és a legtöbb csapadék November és Március között esik. Hőmérséklete megközelítőleg 25-30 fok nyáron és 10 fok telente.

san marino libego a varosba

San Marino megközelítése libegővel

San Marino megközelítése

Repülővel

San Marino-nak nincs repülőtere. A legközelebbi repülőtér a Federico Fellini nemzetközi repülőtér, Riminiben, Olaszországban, mely 16 kilométerre található a határtól. Busz járatok kötik össze a repülőteret San Marinoval.

Vonattal

A San Marino-i vasútállomást alagút és vonat vonal köti össze Riminivel, mely 1930-as években épült, viszont a háborút követően lezárták és azóta nem nyitotta meg a kapuit a vendégek előtt. Felvetések vannak a megnyitással kapcsolatban, de eddig nem történt változás.

Autóval

Olaszországból való átkelés gyorsan, fennakadásmentesen történik, csak legyenek nálad a papírok, ha úgy hozná a sors, akkor jogosítványt vagy autó kötelező tartozékait be kell mutatni. Nincsen határátkelő. Ha egyszer bejutottál az államba, akkor célszerű a Borgo Maggiore-n parkolnod, onnan pedig gyalog, vagy akár felvonóval feljuthatsz a dombra, amely már maga a város. Ha mindenáron autóval akarsz utazni a városba, akkor a falon kívül kell hagynod az autódat. Remek parkolási lehetőség lehet számodra a 9.-es parkoló(Via Gino Giacomini 103), mely több emeletnyi parkolóhelyet kínál a San Marino-ba látogatóknak és csak 4 euróba kerül. Egy nagyobb családnál érdemesebb átgondolni a libegőt, hiszen ahány ember annyiszor 4,5 euró, míg a parkolás a legtöbb esetben is maximum 4,5 euró.

Busszal

Riminiből rend szerinti járatok vannak. A 72-es számú buszjárat Riminiből egészen San Marino-ig visz el téged.

Gyalog

Meredek szakaszos, kicsi utak találhatóak San Marinoban, viszont bárhova eljuthatsz gyorsan, könnyen egyszerűen.

San Marino hivatalos pénzneme

San Marino az eurot használja hivatalos pénznemeként. 1 euró 100 (euro)centet jelent, melyet nem szabad össze keverni az Amerikában használatos dollár centtel. Előfordulhatnak San Marino-i eurok is, de ezeket nagyon ritkán használják, viszont bármelyik ország euro érméjét elfogadják az államban.
monte_titano_san_marino

San Marino látnivalói

San Marino templomai
San Marino remekre szabott templomai csak rád várnak. 2 említésre méltó templomot emelnék ki a többi közül: A San Marino bazilika, mely Szent Marinus relikviáját tartalmazza, és a 16. századi Kapucinus testvérek (Cappucian Friars) templomot, melyeket érdemes belezsúfolni a napi programba.
San Marino erődjei
San marinonak 3 erődje van. a 11. századi Guaita, a Montale és a Cesta (De la Fratta)
San Marino Kormányzósági palota
San Marino szabadtéri programok
Lehetőséged van biciklit bérelni és nekiveselkedni a gyönyörű tájnak, vagy akár áttekerni Riminibe. hogy megcsodált az Adriai-tengert. Ha csak a közelben szeretnél találni valami szórakoztatót, akkor víz menti területek kiváló lehetőséget kínálnak horgászásra vagy akár sétára.
Malatesta kastély
Serravalle-ban vár rád a Malatesta Kastély: modern templom, pénzérme és bélyeg gyűjtemény a Borgo Maggiore-nál és egy erődöt találhatsz Pennarossa-nál.
Középkori központ
Fedezd fel a középkori San Marino központot, amely öreg és szűk utcákon vezet téged keresztül a város külső részei felé, vagy akár az ősi házakat és templomokat. Az autók ki vannak tiltva a központból, így az ősi belváros megmaradt olyannak, mint amilyen régen is volt pár évszázaddal ezelőtt.
Emigráció múzeuma (Museum of Emigration)
Ismerd meg San marino történelmét, népességváltozását az Emigráció múzeum segítségével.
Vitorlás regatta(Sailing regatta)
Júliusban tartják a vitorlás verseny pályáját San Marinoban, sőt a Gran Premio Formula 3000 (Formula 1 Grand Prix) versenynek is található itt pályája.
Szent Ferenc Múzeum
A Szent Ferenc múzeum szakrális művészetnek ad otthont egy középkori kolostorban és világi kultúrának és Modern Művészeti Galériában, mely szórakoztató festészeti remekműveket, fényképeket és szobrokat tartalmaz.

Hasznos információ a megközelítéshez SanMarino parkoló lehetőségek, árak 2013-ra

Nemzetközi hívókód:
+ 378 (vezetékes telefonok)
+ 39 (mobilszám)

Idegenvezetés

Idegenvezetői segítséggel be lehet barangolni a várost: Angol, olasz, francia és német nyelvű kisérővel
Információ a foglalás és bővebb információért:

Nyitvatartási idő: 8.15 – 12:15 / 14:30 – 17:30

Tel. 0549 882393 – Fax 0549 882398.
email: ufficioguide.turismo@pa.sm

Hasznos telefonszámok:

Taxi:

Stazione Centrale  tel. 0549 991441

Autobérlés:

Autonoleggio Ippo srl tel. 0549 980511
Benedettini F.lli tel. 0549 903854

Parkolóhelyekkel kapcsolatban:
Parkolóhely szolgáltatási iroda:
tel. 0549 883808 – Fax 0549 883813

Parkolódíjak 2013-ban:

1 óra € 1,50
2 óra € 3,00
3=5 óra € 4,50
6=24 óra € 8,00

Fejenkénti transzfer: (P.12-P.le Stazione) 2,00 €

Busz parkolóhely:

1 óra € 3,60
2 óra € 7,20
3 óra € 9,00
4=6 óra € 10,00
7=24 óra € 20,00

Aki a San Marino hotelben szál meg:
Busz -50%
autóknak  € 4,00 (24 órára)

A 9-es fedett parkolótól, hogy elérd az óvárost a

Via delle Scarlette út: 300 lépcsős út az óvárosba

Kábelfelvonó

Borgo Maggiore állomás tel. 0549 883590
San Marino állomás tel. 0549 885590
dokkolás 15 percenként

A felvonó nyitvatartási ideje:
Január- Február 7.50 – 18.30
Március 7.50 – 19.00
Április 7.50 – 19.30
Május – június 7.50 – 20.00
Július 1 – Szeptember 3 7.50 – 01.00
Július 4-Szeptember 30 7.50 – 20.00
Október 7.50ó – 19.00
November-December 7.50 – 18.30

A kábeles felvonó zárva tart Február 25 és Március 16 között karbantartási munkálatok miatt.

Libegő, kábelfelvonó árak 2013-ban:
Egyszeri jegy € 2,80
Return jegy € 4,50
Return jegy legalább 25 fős csoportnál € 4,00

Kő út szakasz Costa dell’Arnella:

Az elbűvölő szépségű sétáló út a Borgo Maggiore-t köti össze San Marino városával. A kiindulópontja Borgo Maggiore történelmi központja, mely egészen a Porta della Rupe (Rupe kapuig) vezet, mely az ókori kapuja San Marino városának.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]