Vénusz és Róma temploma

A Vénusz és Róma temploma az egyik legszebb és legnagyobb Római templom és csak ez az egy rendelkezett 10-10 oszloppal a főhomlokzatnál az ókori Rómában. A legnagyobb templomnak szánták abban az időben a templomot, pont ezért nevezték el Rómának és Vénusznak. Hardianus császár saját maga tervezte és az építkezést 121-ben kezdhették meg. Talán 135 volt az elkészülés ideje és Antonius Pius idején fejeződött csak be. A templom 307-ben leégett és Maxentius rendelte el a templom helyrehozását. A templom méretei 140 méter hosszúsággal és 60 méter szélességgel rendelkezik. A 2 név két templomrészt, cellát igényelt, így két ikerszentélyt is kapott a templom.

Elhelyezkedését tekintve a kelet-nyugat apszist tartották mérvadónak. Vénusz a felkelő napot csodálhatta, míg Róma szobra pedig a lenyugvó nap csodás látványában fürödhetett. A Rómához tartozó részét egy részét később beépítették a Santa Francesca Romana templomba.

venusz es roma temploma

Hadrian felkérte Apollodórosz-t, a legjobban dicsőített építészét a kornak, hogy véleményezze a császár tervezte épületet. Az építész válaszában közölte, hogy az épület túl kicsi, míg a bronz szobrok túl nagyok(106,5 méter magas lenne, ha felállna és 24 elefánt kellett a szállításához), így ha véletlenül felkelnének a helyükről és kiakarnának menni a szabadba, akkor nem tudnának megmozdulni sem. Hadrianus képtelen volt lenyelni a kritikát így száműzte az építészt a birodalomból, az is előfordulhat, hogy meg is ölette.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]