Spanyol lépcső

A Spanyol lépcső (olaszul: Scalinata della Trinità dei Monti) Rómában, Olaszországban található. A Piazza di Spagna tér a lépcső  alján, míg a lépcső legtetején a Piazza Trinità dei Monti tér található. A lépcső a Trinitá dei Monti-ba vezet. A spanyol lépcső a legszélesebb kültéri európai lépcső.

A monumentális lépcsőnek 135 lépcsőfoka van, mely építését a francia diplomata Étienne Gueffier 20,000 scudival(19. századig használt olasz pénzérme) támogatott. A spanyol lépcső 1723-25 között épült fel és a Trinità dei Monti templomot kötötte össze a spanyol követséggel. A templom a francia király védettsége alatt állt. A lépcsőt tervezte  Francesco de Sanctis és Alessandro Specchi.

spanyol-lepcso

Piazza di Spagna:

A Piazza di Spagna téren található egy korai barokk szökőkút, melyet Fontana della Baraccia(“Fountain of the ugly Boat”  vagy magyarul: A csúnya csónak kútja) néven ismernek. 1627-29 között építette Pietro Bernini – aki a híres Gian Lorenzo Bernini apja- többedmagával. Az idősebb Bernini a pápa építésze volt és az ő nevéhez fűződik az Acqua Vergine(1623, vízvezeték, mely Rómának szolgáltatott tiszta vizet) is. VIII. Urban pápa parancsolta meg a szökőkut elhelyezését a jelenlegi helyére. A legenda szerint a nevét onnan kapta, hogy mikor a Tiber kiöntött, akkor egy csónakot vitt a térre az ár.

A tér jobb oldalán található az angol költő, John Keats háza, aki 1821-ben halt meg. Jelenleg egy múzeumot hoztak létre John emlékeinek és romantikus költeményeinek megőrzésére. Ugyanígy a jobb oldalon található a 15. századi Lorenzo Cybo de Mari palotája, amely most Ferrari di Valbona, egy épület, melyet 1936-ban Marcello Piacentini, aki város elsősszámú  tervezője volt a fasizmus idején  terveztetett át. Az átalakításra szerinte azért volt szükség, hogy való alakban adja vissza a ház körüli barokk kontextust.

A spanyol lépcső megközelítése:

Metroval: A vonal Spagna megálló

Busszal: 175,492 Via Del Tritone megálló

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]