Rostra

A Rostra Róma ókori központjában a Forum Romanum-on található és az ókori Róma kiemelt nyilvános szószéke volt. A szószék központi elhelyezkedése miatt remek népcsalogató funkcióval rendelkezett és a város legfontosabb útjainak találkozópontjainál kapott helyet, nem messze a Septimus Severus diadalívétől.

A nevét a six rōstra(6 hadihajó kos) kifejezésből kapta, mivel az i.e. 338-as Antiumi csatában megszerzett orrlemezekből építették a Rostra emelvényét. A szónokok eredetileg a Comitium felé fordulva szónokoltak, viszont későbbiek folyamán, leginkább Caius Gracchus-nak köszönhetően a Forum felé szónokoltak. Julius Ceasar az eredeti Rostra-t teljesen eltörölte a föld színéről és ezzel is jelezve a lakosságnak, hogy a köztársaság minden egyes elvét el szeretné tiporni és egyeduralmat szeretne megvalósítani a birodalomban. Későbbiek folyamán Ceasar a napjainkban látható Rostrát építette meg.

Az évszázadok alatt számos alkalommal restaurálták az emelvényt köztük Hadrianus, Septimus Severus, majd végül Junius Valentinus is.

Rostra

Rostra

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]