Róma útiterv és útikalauz

Amennyiben Rómában járnál és van pár nap szabad kapacitásod, akkor Róma rengeteg feledhetetlen élményt kínálhat számodra. Szeretnélek megismertetni veled egy Róma útvonal tervet, amellyel talán a legjobban járhatjátok körbe az ősi várost. Természetesen mielőtt nekivágnál tankolj fel jó adag vízzel, főleg ha nyáron tervezed a kiruccanást, hiszen a rengeteg látogató mellett nehéz és drága is vízhez jutni.

Első nap Rómában

Ha csak egy napod van Rómában, az első dolog amit tenned kell(ene), hogy foglalj még legalább 3 napot. Róma sajnos nem egy napos túrákra épült, így érdemesebb legalább 1 hétben gondolkodni. Első lépésben szerezz be egy kényelmes cipőt és célozd meg a Palatine domb és a Spanyol lépcső közötti területet. Kezdésnek vár a Colosseum, amely az egyik legcsodálatosabb római építmény. Spórolj időt magadnak és vásárold meg a Colosseumba a jegyed már a Palatine dombtól nem messze a jegyirodánál. A Colosseum után mászd meg a Palatine dombot, Róma szülőhelyét és csodáld meg a panoráma kilátást Római óváros központjára, a Forum Romanum-ra. Ne tétovázz sokat, hiszen sok van még vissza a napi programból. Veselkedj neki a Forum Romanumnak és vedd az irányt a Capitoline domb felé. Itt megtalálhatod a híres Piazza del Campidoglio teret, melyet Michelangelo tervezett és a Capitoline múzeumot. Előbb egyél egy nagyot és utána csodáld meg a Capitoline múzeumot, de hagyd a múzeumot a 3. napra. Gyors kajákat találhatsz a Capitoline domb mögött a Piazza Venezia tér körül. Egy kiadós ebéd után csodáld meg a közelben található II. Victor Emmanuel emlékszobrot és indulj meg a Via del Corso irányába. A Corso úton haladva eljuthatsz a Pantheonhoz, amely a Piazza de la Rotonda téren található. Egy kis kiadós nézelődést követően, fújj egy nagyot és látogasd meg a közeli Trevi-kútat. Dobj bele egy érmét – mert szerencsét hozhat neked – és ha bedobtál egy adag jégkrémet indulj meg a Trevi-kút mögötti utcákon, amely a a divatos római butikokba, boltokba vezet téged. Egy kis pénzköltést követően az úton haladva elérhetsz a Spanyol lépcsőig. Mászd meg a spanyol lépcsőt és nyomás a Borghese Park, ahol végignézheted a naplementét, ahogyan beborítja az örök várost. Ha még van egy kis erőd, akkor irány a Trastevere negyed busszal, vagy akár metróval. Itt rengeteg éttermet, bárt találhatsz magadnak, amely az ízlésednek, sőt a pénztárcádnak is megfelelhet.

roma-utiterv

Második nap Rómában

Egy kevés alvást követően kezdődhet a második nap, amely szintén fárasztó lehet számodra, de meg fogja érni. A 2. nap délelőttje a Vatikán államé lesz elsősorban. Készülj fel a hatalmas tömegre. Kezd a napot a Vatikán Múzeum-ban és a Sixtusi-kápolnában. Ha már teljesen beállt a nyakad a meseszép Michelangelo készítette mennyezettől, vedd célba a Szent Péter Bazilika épületét. De még mielőtt bemennél a bazilikába ne felejtsd el megcsodálni a Szent Péter teret. A téren rengeteg szobor található, így miközben átverekeded magad a tömegen, nyugodtan vess pár pillantást a szobrokra. A Szent Péter Bazilika megkönnyebbülést fog jelenteni számodra, hiszen a tömeg is csökkenni fog. Fontos megjegyezni, hogy szerdánként és vasárnaponként esélyed van látni a pápát, ha éppen a Vatikánban található, így érdemes úgy ütemezni a programokat. A bazilika után látogass el a postára és vegyél magadnak pár képeslapot és küld el szeretteidnek a világ legkisebb országából. Itt az idő ebédelni és ha találtál magadnak egy kis ebédre alkalmas helyet, akkor szusszanj egyet, majd irány a Tiberiusz folyó partja. A part mentén haladva vedd az irányt az Angyalvár felé. Angyalvárat követően a folyó másik partján vár téged a Piazza Navona és a Campo de Fiori(virág piac). A közelben rengeteg étterem található és ha megéheznél, akkor megkóstolhatod a mesés római kajákat is. Meg kell jegyeznem, hogy a környék híres a night clubjairól és hatalmas tömegről, amely még késő este is jellemzi a teret. Ha jól fel vagy öltözve akkor partizhatsz a helyiekkel a Tescaccio negyedben, a város déli részén. Az egész városban pezseg az élet az éjszaka folyamán is, így akárhova mész, mindenhol találhatsz szórakozóhelyet magadnak.

Harmadik nap Rómában

A harmadik nap reggelén indulj el felfedezni a Capitoline múzeumot. A 3 legöregebb múzeum a világon, tele római ereklyékkel és művészeti alkotásokkal. A 3 múzeum egy földalatti galériával van összeköttetésben. Itt láthatod az óriás Konstantin bronz fejétől kezdve Bernini medúza fejszobráig bezárólag.  A folyó partjától nem messze keress magadnak egy éttermet  nem messze az Isola Tibertina-tól és a délután visszamaradó részében már maradhatnak számodra a szabad programok. Ha továbbra is szeretnéd, hogy adjunk egy-két tippet, akkor szerintünk nézd meg Róma rejtett kincseit: Diocletianus termái a Piazza Repubblica téren. Ez volt a legnagyobb a maga korában és a fürdő gyökerei i.e 300-ig nyúlnak vissza. Itt található az Octagonal Hall, egy korábbi gimnázium. 3 kilométerre délre a Colosseumtól találhatod meg az ősi Via Appia utat, amely az ősi Rómába vezet. Az útra érkezve rengeteg rom, kávézó, ösvény és katakomba található.Ezen az úton feszítették keresztre a keresztényeket, akiket nem égethettek el a város falain belül.

Negyedik nap Rómában

Ha tetszett a Borghese park, akkor ajánljuk számodra a Borghese múzeumot is. A múzeumba való bejutáshoz előre be kell jelentkezned, de megéri megtenni, hiszen Caravaggio, Raphael, Titian és Rubens mesterműveit is megtekintheted. Az Ostia Antica, vagyis az ősi kikötő egy órányira található a várostól nyugatra. A Tivoli kert és a d’Este villa volt a nyári rezidenciája Hadrian uralkodónak,a mely még most is mesés színekben pompázik. Az egész kert szökőkutakkal, szobrokkal és barokk korabeli elemekkel van teletűzdelve. Északra a várostól található a Lago Bracciano, amely egy impozáns tavas terület, rengeteg növénnyel és 3 középkori falucskával a part mentén. Mindezek mellett várak, templomok és villák váltják egymást a közelben. Kitűnő lehetőség azok számára, akik besokalltak a római nyüzsgéstől. A közelben levő partoknál található Civitavecchia, a mediterrán város is.

Nagy vonalakban ismertettem négy napot, amely sok embernek egy hetes túrának felel meg, viszont valaki be tudja járni az általunk ajánlott útvonalat 3-4 nap alatt is. Természetesen Rómában rengeteg látnivaló van, így nem is próbálkoztunk azzal, hogy mindent leírjunk nektek, de remélem egy kezdetleges útitervnek tökéletesen megfelel.

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]