Constantinus és Maxentius bazilikája

Az Új Bazilika, ahogy akkoriban hívták Maxentius(306-312) uralkodása alatt kezdték el építeni Rómában, feltételezhetően 306-7 körül, de talán inkább a 307 lehet a lehetségesebb időpont, mivel ekkor történt a Vénusz templomi tűzeset. A Bazilika az uralkodása alatt nem készült el és halálát követően Constantinus folytathatta a munkálatok irányítását. Miután Maxentius-t legyőzték(milviusi csata, Constantinus legyőzte Maxentiust és átvehette az uralmat a Római Birodalom felett), a szenátus Constantinus-nak szentelte a bazilikát, aki be tudta fejezni az építkezést, csak nem az eredeti tervek alapján(például az eredeti tervek alapján nyugat-keleti irány helyett észak-déli fekvésű lett). A késői Római Birodalom ideje alatt a bazilika a Secretarium Senatus és a város prefektusainak üléseihez használták ezt a helyet.

A bazilika templomhajója és a déli folyosó a középkorban összeomlott, feltételezhetően a 847-es földrengés ideje alatt, amelynél egyedül csak az északi folyosó maradt épségben napjainkig. Michelangelo is vizsgálgatta a bazilika boltozatait és talán ebből merített ihletet, mikor megálmodta a Szent Péter Bazilika boltozatát.

Constantinus és Maxentius bazilikája roma

Constantinus és Maxentius bazilikája

A bazilika paraméterei: 100 méter hosszú és 65 méter széles és 35 méter magas. Az északi mellékhajó 24,5 méter magas, 20 méter széles és három kazettás dongaboltozattal rendelkezik. A tetőt arany burkolat borította, viszont az arany burkolatot eltávolították és a régi Constantinus-féle Szent Péter Bazilika tetejéhez használták fel díszítésként. Eredetileg keleten volt a bejárata, de később nyitottak egy bejáratot a Via Sacra felől is. A nyugati apszisban, látható volt a Constantinus 12 méter magas fa és márványból készült szobra is. A szobor maradványait(fej, láb, kéz) a Palazzo dei Conservatori épületében őrzik.

A videóban láthatod a rekonstrukcióját a bazilikának. Feltételezhetően így nézhetett ki teljes egészében az épület.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]