Cestius piramisa

Cestius piramisa(olaszul: Piramide di Caio Cestio vagy Piramide Cestia) egy ősi piramis Rómában, Olaszországban, közel a Porta San Paolohoz és a Protestáns temetőhöz. Két ősi út között helyezkedik el, mégpedig a Via Ostensis és a Tiber-rel párhuzamosan futó Via della Marmorata-val. Mivel a piramis Róma megerősített részében található, így az egyik legjobban megmaradt műemlék Rómában.

A piramis i.e. 18-12-ig épült, mint Gaius Cestius sírja. Gaius az egyik legnagyobb vallási társaság egyikének a tagja volt, a Septemviri Epulonum-nak. Az épület travertine alapon fehér márványból készült. Régi fénykorában a sarkain szobrok álltak, de ma ez már nem része a műkincsnek.  Alapja 29,6 x 29,6 méter, a magassága pedig 37 méter. Az épületet 1656 és 1663 között restaurálták és VII. Sándor pápa finanszírozta.

A középkorban elfelejtették Róma lakosai, hogy mikor készült pontosan Cestius piramisa. A betelepülők úgy hitték, hogy a sír Remus-é volt és a piramis mása pedig a Vaticánban található, amely Romulushoz kapcsolódik. Ez a hiedelem Petrarch-hoz kötődik.

2001-ben a piramis bejáratát és a belsejét felújították. 2011-ben további javításokat végeztek a piramison. Megtisztították és kijavították a megrongálódott márvány burkolatot, amelyen át szivárgott át a víz és veszélyeztette a piramisban található freskókat. A javítást a japán üzletember Yuzu Yakhi finanszírozta, aki 1 millió eurót adományozta. A javítási munkálatok 2013 márciusában kezdődtek el.

Roma-Porta-San-Paolo-cestius-piramisa

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]