Caracalla termái

Caracalla termái(olaszul Terme di Caracalla) Rómában, Olaszországban található, amely a második legnagyobb római publikus fürdő. A fürdő 212 és 216 között épült Caracalla uralkodása alatt. Chris Scarre(archeológus, író) hosszabb építési időt feltételezett, megközelítőlegesen 211-217 között vélte az építés pontos intervallumát. Az építés folyamán naponta 2000 tonna nyersanyagot kellett (volna) felhasználniuk ahhoz, hogy elkészítsék 6 év alatt. Úgy vélik, hogy a az alaprajz elkészítése Septimus Severus nevéhez fűződik. A pontos építési időben még nem biztosak a történészek. Jelenleg Róma egyik impozáns építménye.

caracalla termai1

A fürdőt a 6. századig használták, amikor az Ostrogoth családfa a Gothic Wars ideje alatt lerombolta a hidraulikus eszközöket. A fürdő ingyenes volt mindenki számára. Az épületet úgynevezett római fűtéssel, a hypocausttal(Latin hypocaustum, görög hypocauston) melegítették. A lényege ennek a fűtésnek, hogy a padló alatt szénnel melegítették fel a vizet, mely a fürdőt táplálta. Ezt a 19. századig használták. Az Aqua Marcia vízvezeték – mely Caracalla nevéhez fűződik- azért épült, hogy kiszolgálja a fürdőt. Később Garbrecht és Manderscheid újraépítette a jelenlegi helyén a vízvezetéket.

A 19. és 20. században a fürdő designja sok modern kori építészt, művészt megihletett, így például a St George’s Hall Liverpoolban, vagy a Pennsylvania vasútállomás New Yorkban a fürdő alapjaiból vettél az ötletet. Az 1960-as nyári olimpiai játékokon a gimnasztika versenyszám helyszíne volt. 2009-ben a közeli L’Aquila-n történt földrengés megrongálta az épületet.

A fürdőben eredetileg hatalmas jó minőségű szobrokat láthattak a fürdőzők, például egy jól ismert darabot, melyet később sikerült is helyre sikerült hozniuk. Ilyen például a Farnese Bika vagy a Farnese Hercules és jó pár 3. századi hazafi figura is megmenekült(ezek jelenleg a Museo di Capodimonte múzeumban található Nápolyban). Az egyik ilyen legendás szobor a 4 méteres Asclepius(a gyógyszer gyógyulás…. istene)

caracalla termai

 A Caracalla fürdő komplexum inkább volt pihenő központ, mint egy dedikált fürdő. A fürdőközpont tartalmazott egy hatalmas nyilvános könyvtárat is. Ahogyan az összes ókori római könyvtárban, itt is két külön terem volt amely méretei megegyeztek. Az egyik a görög nyelvű könyveket tartalmazta, míg a másik a latin szövegű könyveket.

A fürdő egy központi frigadarium(hideg szoba), amely 55.7 * 24 méteres méretekkel büszkélkedhetett és 32.9 méter magasságig boltívek határolták. A dupla medence tepidarium(közepes) és a coldarium(meleg szoba) 35 méter átmérőjű volt, ráadásul 2 palaestras-sal( “tornaterem”, ahol birkózás és boxolást lehetett gyakorolni)  is rendelekzett pluszban . A fürdő északi végében volt található a natatio avagy az úszómedence. A natatio egy tető nélküli bronz tükrökkel ellátott épület volt, ahol a napfény világította meg a medence területét. Az egész fürdő épület magassága 6 méter volt, elég magas ahhoz, hogy tárolókat és kemencéket helyezzenek el benne.

A könyvtárak az exedrae részen volt található, amely a fürdő keleti és nyugati oldalán kapott helyet. Az egész északi fal az árusoknak, kis boltoknak volt fenntartva. A Marcian vízvezeték táplálta a déli falnál található víztározókat, ahonnan a fürdő kapta a vízet.

A Caracalla termái megközelítőleg 25 hektáron helyezkedett el. A fürdő épület 228 méter hosszú és 116 méter széles volt és megközelítőleg 38,5 méter magas. A fürdő körülbelül 1600 fürdőzőt tudott kényelmesen kiszolgálni. Napjainkban a fürdő nyaranta ad otthont a Rome Opera(Teatro dell’Opera di Roma) színháznak.

 Nyitvatartási idő:  9:00-19:00 keddtől vasárnapig
9:00-14:00 hétfőn

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]