Augustus mauzoleuma

Augustus Mauzóleuma (olaszul: Mausoleo di Augusto) egy hatalmas sír, melyet Augustus császár építtetett Kr. e. 28-ban Rómában, Olaszországban. A mauzóleum a Piazza Augusto Imperatore téren található, a Via Di Ripetta sarkán, nem messze a Tiberiusz folyótól. A mérete néhány épület blokknyinak mondható, amely a San Carlo al Corso és a Ara Pacis múzeum között terül el.

A mauzóleum belső része már nem elérhető a turisták részére, mivel sokan csentek el dolgokat a sírhelyről és ezzel megrongálták az évezredek óta fennálló síremléket. Hiába rom szerepét tölti be a 21. században, ettől függetlenül az egyik leghatalmasabb épület a Campus Martinus északi részén.

augustus mauzoleuma

Augustus első projektje volt a mauzóleum, miután megnyerte az Actium-i csatát Kr. e 31-ben. A sírhely kör alakú volt a tervek alapján és 89 méteres átmérőjével és 45 méteres magasságával elég hatalmas sírhelyként szolgált. Az alaprajzán 5 centrikus körből állt és az alsó része volt a legszélesebb a körnek. Az alapépítmény falait fehér kőből készítették és a kövek közé törmeléket és földet raktak. A tumulus csúcsán Augustus hatalmas bronzszobra volt.

Az Augustus mauzóleum használata az évszázadok alatt picit megváltozott, hiszen például a 12. században a Colonna család számára a sírhely inkább egy erődítmény szerepét töltötte be. Mint sok más római építménynél az épületben található értékeket, építőeszközöket máshol használták fel. A 18. században bikaviadalok helyszíne volt, majd 19. századra inkább a kultúra kapott főszerepet a falai között, hiszen színházként használták. Napjainkban múzeumként használatos, amely köré ciprus fákat és örököld növényeket ültettek.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]