Angyalvár Sant’Angelo castel

Az angyalvár(olasz: Castel Sant’Angelo, latin Moles Hadriani) Hadrianus síremléke Rómában, az örök városban.

135 és 139 között épült a halukarnasszoszi mauzóleum mintájára. Az épület 84 méter élhosszúságú kocka, melyre egy hatalmas, megközelítőleg 60 méteres átmérőjű hengert. A henger belsejében 4 hatalmas kamra található, melyeken spirális folyosó ível keresztül. Az évszázadok során leginkább erődként szolgált, viszont Aurelianus császár korában a védőfal központi erődjeként szolgált.

angyalvar

Angyalvár és a Ponte Sant’Angelo

A pápák az avignoni fogságot követően fellegváruknak tekintették az Angyalvárat. III. Miklós pápa egy titkos alagúttal kötötte össze a Vatikánt a fellegvárral(Passetto di Borgo). VI Sándor pápa védelmi okokból 4 bástyát építtetett a fellegvárra. Mikor börtönként funkcionált az Angyalvár, akkor olyan személyek raboskodtak itt, mint Giordano Bruno, vagy Cagliostro.

Az Angyalvár később pápai rezidenciaként is szolgált, amikor béke honolt Rómában. Annyira tetszett a pápáknak a vár, hogy pápai lakosztályt hoztak létre maguknak. V. Miklós pápa korában kezdődtek az építkezések, de végül csak III. Pál pápa próbálhatta ki az elkészült lakosztályt(Sala Paolina). Rafaello tanítványai remek munkát végeztek a díszítéssel és mesés mitológiai freskókat álmodtak a lakosztály falaira.

A név legendája:

A VI. század végén hatalmas pestis pusztított Rómában és I. Gergely pápa könyörgő menetet tartott, hogy megbékítse istent. A legenda úgy tartja, hogy Gergely pápa meglátta a vár tetején Szent Mihály Arkangyalt, aki éppen visszatette kardját a hüvelyébe. Ezzel a szimbolikus jelzéssel adta tudomásul Gergely pápának, hogy vége a pusztító járványnak. Az épület tetejére először Szent Mihályt ábrázoló márványszobrot készített Baccio da Montelupo, majd 1753-ban  a márványszobor helyén Peter Anton von Verschaffelt bronzszobra kapott helyet.

angyalvar1

Az Angyalvár szerepe napjainkban:
1870-től az Angyalvár az állam tulajdonába került és börtön, majd később kaszárnya szerepét töltötte be. 1905-től az Angyalvár restaurálását rendeltek el, majd a felújítását követően múzeummá alakítják át. Az ide látogató turisták megtekinthetik a császárok temetkezőfülkéit és rengeteg az épülethez tartozó tárlatot is.

Angyalvár megközelítése:

Busz: 23, 34, 40, 46, 49, 62, 64, 87, 271, 280, 926, 990

Metro: A vonal Lepanto

Belépőjegy

18-25 év: 7 euró

18 év alatt és 65 év felett: ingyenes

18 és 65 között: 10,50 euró

Nyitva tartás: Kedd – Vasárnap: 09:00-19:30 (pénztárzárás: 18:30). Hétfőnként, december 25.-én és január 1.-én zárva.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]