A Trevi-kút

A Trevi-kút(fontana di Trevi) a világ talán legismertebb szökőkútja. A 17. században Nicolo Salvi építette.

A szökőkutat 3 út út találkozásához építették, ezért is hívják Triviumnak(az ókorban a Trivium 3 alap tantárgyat is jelentett. Nyelvtan, logika és rhetoric-művészet).  A kútnak nagyon rögös útja volt, hogy jelenkori formáját megkaphassa. Az ókorban az Albani-dombságról szállította a vízvezeték egészen a triviumig vezette a vizet a fürdőhöz.  Míg Róma virágzott, addig a kútnak is biztonságos helye volt az örök városban. A Birodalom bukását követően V. Miklós Pápa újította fel a megrongálódott vízvezetéket, azért, hogy biztosítsa Róma vízellátásának bővítését. Az Aqua Vergine megépítésekor a hármas út találkozásánál egy medencét építettek Leon Battista Alberti tervei alapján. Bernini azért építette fel a szökőkutat a jelenlegi helyén, mert így a pápa ráláthatott a Quirinale-palotából. A 18. században rengeteg olasz művészt foglalkoztatott a kút újjáépítésének kérdése, többek között Nichola Michetti-t vagy akár Luigi Van Vittelit.

trevi-kut

A szoborcsoport:

A szoborcsoport témája a víz megfékezése. A középső szobor Neptunuszt ábrázolja, aki a tengerek istene az olasz mitológiában. A többi szobron a tritonok találhatók, akik éppen hippokampuszokat szelídítenek. A bal oldalon található vad  hippokampusz a háborgó tengert szimbolizálja, míg a jobb oldali hippokampuszból nyugodtság árad, amely a nyugodt tengert próbálja sugallani. A felül található fülkékben pedig a Bőség és a Tisztaság istennőinek a szobra látható.

A kút legendája, hagyománya:
Olyan monda fűződik a Trevi-kúthoz, amely szerint, ha valaki bedob egy pénzérmét a kút vízébe, akkor még biztosan visszatérhet Rómába. A Three coins in the Fountain című filmben pedig azt állították, hogy ha 2 érmét dobsz a kútba segít a házastárs keresésében, míg ha 3-at akkor a válásban segédkezik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]