Civitavecchia

Civitavecchia városa Rómától nem messze, Olaszországban található. Az egyik legfontosabb kikötője a Tirrén-tengernek. A város nevének a jelentése ősi város. A kikötője 2 mólóból és egy hullámtörőből áll.

A várost letelepedett etruszkok alapították. A kikötőt Trajan uralkodó építtette a második század elején. Az első megjelenése írott formában Pliny, a fiatal(i.u. 107)levelében, mint Centrumcellae. A név eredete feltételezések szerint a központhoz kötődik(“száz”), amely utalhatott a Trajan császár villáira is.

A középkorban Centrumcellae egy bizánci erődítmény volt. 828-ban kifosztották a szaracénok, később pedig a pápai állam része lett. 1696-ban, XII. Innocent pápa uralkodása alatt szabad kikötő volt és a Római állam legfontosabb kikötője is egyben. A franciák 1849-ben elfoglalták a várost. 1859-ben megindult a Roma – Civitaveccia vasútvonal. A pápai seregek megnyitották a az erődítmény kapuit 1870-ben Nino Bixio tábornoknak.

A 2. világháború alatt a szövetségesek lebombázták a várost, amely rengeteg civil áldozatot követelt.

civitavecchia-Michelangelo erod1

Civitavecchia – Foirte Michelangelo(Michelangelo erőd)

Gazdasága

Civitavecchia napjainkban kiemelt fontosságú kikötő és kompkikötő, amely összeköttetésben áll Szardíniával, Szicíliával, Máltával, Tunéziával és Barcelonával. A halászat csak másodlagos fontosságú ágazat.

A városban két hőerőmű is található, Az egyik szénnel üzemelt, de ezt a lakosság tiltakozását követően beszüntették, mivel nagyon szennyezte a környezetet.

Legfontosabb látnivalók Civitavecchia városában

Az egyik talán legismertebb látnivaló a városban a masszív Foirte Michelangelo (Michelangelo erőd), melynek Bramante(építész) kezdte meg az építését  II. Julius pápa megbízásából, de csak 1535-ben készült el, Giuliano Leno és Antonio da Sangallo-nak köszönhetően, III. Pál uralkodása alatt. Az erődítmény felső részén található a “maschio” torony, melyet Michelangelo tervezett. Innen kapta az erődítmény a nevét.

Az épület méretei: 100 x 82 méter, négy toronyból áll. A tornyok átmérője 21 méter. A fő torony nyolcszög alakú, 12 méteres élekkel, oldallal. A falak vastagsága 6-7,6 méter. Az erődöt egy itt található ősi római laktanyára(theclassiarii – tengerészek számára, akik a császári flottában szolgáltak) építették.

A másik nevezetessége a városnak a Rocca(magyarul szikla). A Rocca várat a 15. században újraépíttette IV: Sixtus pápa. Az Apostoli palota pedig IV. Piushoz kapcsolható, aki elrendelte a palota felépítését a 16. században.

San Francesco d’Assisi katedrális-t a Ferencesek rend építtette egy régebbi templomra 1610-ben. A jelenleg megtekinthető épület barokk – neoklasszikus elemekkel van teletűzdelve és a 18. században épült fel.

Le Terme Taurine - Civitavecchia

Le Terme Taurine – Civitavecchia

A város északi részén található a Le Terme Taurine(Terme di Traiano), a rómaiak egyik kedvelt fürdője volt az évszázadok során. Ha meglátogatnád, akkor érdemes délelőtt menni és idegenvezetővel, ami 8€-ba kerül.

A város mellett hajó dokkokat láthatunk, amely kiemelt fontosságú szerepet tölt be a környező területen. Minden fontosabb hajó vonalnál megtalálható a Civitavecchia kikötője, mivel innen alig 90 perc alatt elérhető Róma és a Vatikán is.

A Civitavecchia kikötőjét a legtöbben csak úgy ismerik, hogy Róma kikötője. A kikötőnek köszönhetően a tengerről is meg tudják közelíteni a látogatók és az áruk is az Örök várost. Szardíniát összekötő elsődleges útvonal is a Róma kikötőjébe vezet.

Civitavecchia kikötő - Róma kikötője

Civitavecchia kikötő – Róma kikötője

A Civitavecchia vasútállomása 1859-ben nyitotta meg kapuit, amely a Roma – Civitavecchia szakaszt összekötötte Pisa- Livorno-val.

A városnak 2 vasútállomása van: A Civitavecchia Marittima, amely a kikötőt szolgálja ki és a Civitavecchia Viale della Vittoria.

Az A12-es autópálya a Civitavecchia mellett megy el, közvetve érinti a várost és Rómát Genovával köti össze. Tervben van egy Civitavecchia – Velence vonal

Ingyenes Wifi zóna

Civitavecchia városa úgy döntött, hogy építenek egy hálózatot, ahol a városlakók ingyen wifizhetnek “CIVITAVECCHIA WiFi”. A lefedett részeken találhatsz leírást arról, hogy miképp csatlakozhatsz ezekhez az ingyenes hálózatokhoz.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]