Atrani

Atrani egy mesés halászfalu, amely teljesen elszigetelődött a bármi nemű forgalomtól és hangzavartól. Atrani a legkisebb önkormányzattal rendelkező falucska egész dél-Olaszországban. Az Amalfi-partra jellemző tipikus fehér házak, virágos erkélyek, megspékelve egy kis citrommal, tökéletes látványvilágot biztosíthat mindenki számára, aki a Dragone-folyó völgyében szeretné tölteni a szabadságát. Sajnos nincsen pontos információ a falu alapításával kapcsolatban, de azért feltételezések akadnak. Egyesek szerint a város neve a a latin “atrum”(sötét, a földrajzi elhelyezkedése miatt) szóból ered, mások szerint pedig egy ősi görög település(Atranes) után kapta a nevét.

Úgy érezhetjük, hogy Atrani megőrizte a középkori város képét. A szűkös utcák, sikátorok, boltíves ház közök tökéletesen visszaadják a középkori feljegyzésekből fennmaradó városképet A Piazza Umberto teret pedig szinte egy az egyben megtalálhatjuk a falucskában is.

Atrani, akárcsak a többi Amalfi-parti város, a római patríciusok rezidenciája volt, ahol pazar villákat építettek fel a tenger mellett, melyek egy részét az ásatásoknak köszönhetően újra megismerhetünk. A várost először 596-ban említik Gergely pápa levelében.

atrani-amalfi-part

Atrani

Atrani ismertebb nevezetességei:

  • Szent Mária Maddalen templom(13. század) egy ősi középkori erődre épült, azért, hogy megköszönhessék a szentnek, amiért felszabadultak a szaracén fennhatóság alól. Később jó pár alkalommal újra kellett építeni a templomot, amely jelenleg barokk stílus jegyeit viseli magán üveges kupolával és szögletes harangtoronnyal. A templomban megannyi értékes festmény található, mint például a  “L’incredulità di San Tommaso”, Salerno mesterének, Andrea Sabatininek a munkája és más megannyi értékes szobor, mely felbecsülhetetlen értéket képvisel a történészek számára.
  • San Salvatore de’ Birecto templom, a 10. században épült. Lélegzetelállító lépcsővel rendelkezik, melyet a barokk stílusban építettek. A választófejedelmi kápolnaként működött az Amalfi köztársaság idejében. Itt választották meg, koronázták és temették el a dózsékat.
  • egy kis templom a San Salvatore de’ Birecto templom mellett
  • Madonna del Carmine(korai 17. század) templom
  • Santa Maria del Bando templom(10. század), az Aureo hegy tetején, a Torre dello Ziro alatt.
  • San Michele Arcangelo templom(11-12. század), a Civita hegy üregében épült és temetőként használták 1927-ig.
  • Torre dello Ziro, A Ziro torony egy erődítmény, ami az Aureo hegyen található és tökéletes panorámát nyújt Amalfi és Atrani városára. Az erőd pontos építési dátuma ismeretlen, de úgy vélik, hogy valamikor a 15. században építhették.  Az épületet két oldalt bástyákkal és tornyokkal erősítették meg. Egy másik erődítménnyel együtt épült, amely Zirotól északra található, nem messze Pontoon-tól. Még ma is látható a vár romjai. A vár építéséhez kapcsolódik  Joan(II. Johanna), az őrült története is.

Nem érdemes kihagyni:

  • Masaniello barlangja az Aureo hegy keleti lejtőjén található, melyben Tommaso Aniello d’Amalfi, a híres vezetője a nápolyi felkelésnek  is itt bujdokolt. A szülőföldje is nem messze volt a barlangtól.
  • A szentek barlangja( la Grotta dei Santi) nem messze található a Torre dello Ziro-tól, amely bizánci stílusú freskókkal van díszítve. Ennyi maradt összesen az ősi bencés apátságból, ami Quirico és Giulitta számára készült   I. Leone érseknek köszönhetően 986-ban.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]