Málta látnivalók

Máltának számos látnivalója akad a turisták számára, így nem kell beérni a homokos tengerparttal, hanem lehetőséged van olyan helyekre is eljutni, melyek létezéséről talán nem is tudtál eddig. ha szeretnéd megtudni, mely látnivalókat ajánljuk neked elsősorban Máltán, akkor olvasd végig ezt a kis írást, hogy képbe kerülhess egy picit.

Mdina látnivalók:

Szent Pál társkatedrális: A hagyomány szerint a napjainkban található templom helyén régen is templom állt, melyet a török hódítás ideje alatt leromboltak és helyette később a helyén szintén egy templomot építettek, melyet Szent Pál tiszteletére. A templom a folyamatos bővítésnek köszönhetően hamar hírnevet szerzett magának a tengerentúlon is, viszont az 1693-as földrengés teljesen elpusztította az épületet. Szent János lovagjai felkérték  Lorenzo Gafá építészt, hogy építsen egy új templomot, mely méltó lehet Szent Pálhoz. 1697 és 1702 között építették fel épületet, úgy, hogy a régi templomból megmaradt részeket, freskókat beleépítette az újba.

A barokk stílusban épült templom homlokzata a korinthoszi oszlop jegyeit viseli, mely 3 részre osztotta a homlokzatot. Két hatalmas torony épült hozzá, mely már távolról is szembetűnő lehet a turisták számára, így remek iránymutatóként szolgálhat. Málta fővárosi kettőssége miatt, Valetta(jelenlegi főváros) és Mdina(régi főváros) templomai közösen kapták meg a katedrális címet, ezért nevezik őket társkatedrálisnak.

 • Vilhena Palace:
 • Inguanez Palace: A legnépszerűbb középkori palota a szigeten
 • Palazzo Falson
 • Római lakóház: Museum Esplanade
 • Szt. Ágota-kápolna
 • Szt. Miklós-kápolna
 • Természettudományi Múzeum
 • Mdina alagutak: napjainkban horror kiállítás található itt
 • Karmelita templom és rendház: rendezvények, koncertek színhelye
 • A keleti bástya: magasan található bástya, mely remek rálátást kínál Málta szigeteire

Valletta látnivalói:

 • Szent János-társkatedrális
 • Szent Augusztin-plébániatemplom 
 • Assisi Szent Ferenc-templom
 • Karmelita templom
 • Az Anglikán Közösség Szent Pál-temploma
 • A Skót Egyház Szent András-temploma
 • Szent Domonkos-plébániatemplom
 • Auberge de Castille: Miniszterelnök palotája
 • Barakka kertek:
 • Liberty Bell: Szabadság harang
 • St. Elmo erőd:
 • Szent János társkatedrális múzeum
 • Grandmaster’s Palace Armoury(Nagymester palota fegyvertár) múzeum
 • Malta War Museum ( St. Elmo erőd) (Máltai háború/harcművészeti múzeum)
 • National Museums of Archaeology (Auberge de Provence) (Nemzeti archeológiai múzeum)
 • National Museum of Fine Arts (nemzeti szépművészeti múzeum)
 • Manoel Theatre Museum (Manoel színház múzeum)
 • Toy Museum (Játék múzeum)

Mosta Dome: A gigantikus Mosta plébániaközösség templom (St Marija Assunta – Szűz Mária Nagyboldog asszony) a 4. legnagyobb dóm templom Európában. 1833-tól 1871-ig építették egy régi templom helyén. Tervezte Giorgio Grognet, aki a római Pantheon alapjaira támaszkodva álmodta meg ezt a mesterművet. 1942 április 9.-én. az éjszakai repülő hadjárat során egy 200 kilós bomba fúródott(2 lepattant róla) a kupolába és közel 300 ember várta, hogy a bomba felrobbanjon, de nem így történt. A bomba replikáját a sekrestye boltjában meg lehet vásárolni.

Mosta Dome malta

Mosta Dome

Búvárkodás: Málta a világ 3. legjobb könnyű búvárok által választott helye, így érdemes kipróbálni az ittlét alatt, ha ez lehetséges számodra. A legszebbnek ígérkező látványosságokat, már a Málta ismertetői oldalán felsoroltam, viszont ezek mellett jó pár érdekes barlangot lehetséges megmerülni partról vagy akár hajóról, melyekről érdemes felkeresni a máltai búvárközpontokat a lehetőségekkel kapcsolatban.

Popeye falu: vagy más néven Sweethaven falu egy pár rozoga falusi kis épület az Anchor-öböl észak-nyugati sarkában, 2 kilométerre Mellieħ falutól. Itt forgatták az 1980-ban készült Popeye filmet, melyet a Paramount Pictures és a Walt Disney finanszírozott . Popeye-t, a főszereplőt Robin Williams játszotta el. Napjainkban egy szabad téri múzeumot találunk itt megspékelve egy kis család szórakoztató központtal. A falu építése 1979 júniusában már elkezdődött és fél év kellett ahhoz, hogy felhúzzanak 19 romos fa épületet. Több száz deszka és jó pár ezer facsavart importáltak Hollandiából, míg a zsindelyt Kanadából szerezték be.  8 tonna szög és 2000 gallon festéket is felhasználtak az építkezés alatt. Megközelítőleg 250 hullámtörőt építettek a tengerbe, hogy megóvják a forgatás helyszínét a víztől a forgatás ideje alatt.

A film hatalmas bukás volt, viszont a Popeye falu turista látványossággá nőtte ki magát.

Ramla öböl: népszerű a vöröses homokjától. Gozo sziget északi oldalán található, rendes neve pedig a Ir-Ramla il-Ħamra, vagyis a vörös homokos part.

A három város(Vittoriosa, Cospicua (Bormla)  és Senglea (L-Isla)):  A három várost együttesen Cottonera-nak is hívják.

Vittoriosa a legnagyobb város a három közül és itt található a legtöbb látnivaló is. A szűk utcák, a mesésen díszített színes növény vázák egyszerűen fantasztikusak és remekül passzolnak Málta természeti adottságaihoz. Számos híres múzeum található itt, mint a Inquisitor’s Palace és a Máltai Tengerészeti Múzeum. Amennyiben nem töltesz el sok időt Máltán, akkor én a 3 várost ajánlom számodra a leginkább.

A Vittoriosa(régi neve Birgu) város nagy történelmi múlttal rendelkezik a szigeten. A szent János lovagrend a várost választotta magának főhadiszállásként, hogy innen uralja az egész szigetet és Málta flottáját. Régebben csak egy kis falu volt és a Birgu nevet “Citta Vittoriosa”-ra változtatták, amely azt jelenti, hogy a “győzedelmes város”. A név a törökök elleni hatalmas győzelemre utal, akik 1565-ben próbálták volna megszállni a várost a hatalmas török flottával. A csata úgy ismeretes a máltai történelemben, hogy “Málta hatalmas ostroma”.

Ghar Dalam barlang(kiejtve “ar dálam”): A barlang nevének jelentése “A sötétség barlangja”, ami  Birżebbuġa külvárosában található. A barlang sok olyan faj csontvázát tartalmazza, melyek már a jégkorszak vége előtt kihaltak. A barlang a nevét a máltai jegyzett történelem előtt kapta. Törpe elefánt, víziló, szarvas, medve és még sok más állati csontváz maradvány lelőhelyeket találnak még most is a régészek a barlangban. Az itt található víziló faj például 180,000 évvel ezelőtt halhatott ki, míg a szarvas fajok körülbelül 18,000 évvel ezelőtt. Ráadásul itt akadtak rá a legrégebbi máltai emberi településre, amely több, mint 7400 éves.

Fort Rinella: Málta egyetlen erődítménye, mely fogad turistákat. A britek építették a 19. század végén, hogy biztos helyre helyezhessék  az Amstrong 100 – tonnás ágyúját. Az ágyút a királyi haditengerészetnek akarták adni, de a felajánlást elutasította a tengerészet, mivel igen költséges és nehéz a 457 milis csővel rendelkező ágyú. A maga korában ez volt a leghatalmasabb ágyú a világon. Egy tonnás lövedéket lehet vele kilőni, mely negyed tonna puskaport tartalmaz. A lövedék 65cm-es lyukat képes ütni egy hajó páncélján és több, mint 10 kilométeres hatótávval rendelkezik. A máltai hagyatékokkal foglalkozó részlege folyamatosan felújítás alatt tartja az erődöt. Az erőd maga visszaadja a 19. századi helyőrségi életet, főleg 11 órakor, mikor minden nap muskétások és az ágyú is tüzelni kezd. 14:30-kor pedig aki lemaradt az bepótolhatja az ágyú és a puska zörejét. A show műsor köré pedig természetesen kávézókat, wc-t éttermet is építettek. 14:30-kor kezdődő show műsornál a dolgozók beöltöznek 19. századi ruhákba és körbevezetik a látogatókat az erődben.

Nyitva tartás: Hétfő és ünnepek kivételével (karácsony, újév és húsvét) 10:00 – 17:00 óra között.

Belépőjegy ára:

felnőtteknek 8€ gyerekek számára(16 éves kor alatt) 7 €

Malta fort rinella

Amstrong 100 – tonnás ágyú

Blue Grotto (máltaiul Taht il-Hnejja): jó pár tengeri barlangot foglal magában a Blue Grotto, ami Málta déli részén található a keleti Wied iż-Żurrieq halász kikötőtől a  Żurrieq falu közelében. A lakatlan Filfla szigettel pont szemben található. Minden napfelkeltétől egészen délután 1 óráig érdekes látvány tárulhat a látogatók szeme elé. A napfény a víz tükröződésében jó pár árnyékát jeleníti meg a kéknek a csodáló számára.

A Blue Grotto népszerű turista látványosság Málta szigetén, ahova csónakos utazásokat, hegymászást, könnyű búváros merüléseket vagy akár csak egy sima snorkelezést is szerveznek. A környéken jó pár étterem épült mesés rálátással a barlangra. Természetesen a film rendezőket is megihleti ez a hely, beleértve a Milky Way reklámot is, ahol a szikláról ugró emberke 30 méterről veti bele magát a tengerbe. Máltán forgatták a Trója filmet is, Bradd Pitt főszereplésével és a RAI TV jelenleg 2 műsort is forgat a környéken.

Dingli-sziklák: A Dingli-sziklák Málta legmagasabb pontján található megközelítőleg 250 méterrel a tengerszint felett. A terület népszerű a sétálgató és piknikezni vágyó turisták számára, de nem csak a kilátás miatt, hanem innen rá lehet látni Málta egyik legkisebb szigetére, pontosabban a Filfla-ra, a közelben található Buskett kertekre és a Verdala palotára egyaránt. Persze talán szebb képet festhet a sziklás részről, ha egy tengerjáró hajóról figyelnéd meg a meredek sziklafalat. Itt található a Szent Magdalena kápolna(1646) és egy a kicsi Dingli faluja is(megközelítőleg 1 kilométerre). A legtöbben a sziklákat autóval közelítik meg, de lehetőséged van busszal is ellátogatni erre a részre, ami Valetta városából indul és a Dingli-sziklák étterménél áll meg. Nem messze innen láthatjuk a Misrah Ghar il-Kbir-t, a történelem előtti időkből származó kocsi kerék vájatokat, amelynél komplex úthálózatok vannak a kőbe vésve. A célja és a kora egyenlőre ismeretlen ezeknek a “fura vájatoknak”.

Dingli-sziklák megközelítése:
Dingli falujától nem messze található nyugat Máltán. 8 kilométerre Valettától és a 81-es busszal juthatsz el ide.

dingli sziklak plebania

Szent Magdalena kápolna a Dingli sziklán

Delfinekkel való úszás: A Meditteraneo Marine Parkban lehet befizetni erre a kis szórakozásra. Állítólag nem egy nagy szám, mert a nagy részében csak beszélnek a műsorról, viszont azért mégis úszhatsz a delfinekkel.

 Ta ‘Qali kézműves falu: Málta sziget közepén található. A második világháborúban a falut és a mellette található repülőteret is lerombolták, így az újjáépült területen a napjainkban nemzeti park(Park Nazzjonali Ta’ Qali) , labdarúgó stadion(Ta’ Qali National Stadium – a sziget egyetlen nemzetközi szintű stadionja), pár múzeum(Máltai repülési múzeum), piac és egy kézműves falu látható.

A kézműves faluban megfigyelheted, hogy miképp dolgoznak a helyi kézművesek, mint az üvegfúvók, szobrászok, ötvösök és más lakosok.Az évek alatt a falu termelése átment “kinai” minőségűbe, hiszen sokat akartak keresni a helyiek, kevés befektetés mellett. Így csökkent a termékekre szánt idejük és a kidolgozottság mértéke. A kínálatok között megjelentek a  Ta’ Dbieġi Kézműves Falu termékei is, mivel a 2 falu közös megállapodásuk révén fenn akarják tartani a Máltai hagyományoknak számító kézművességet.

Palazzo Parisio: A mesés palota csodálatos kerttel van megáldva. A 19. században vásárolta meg a Scicluna család a palotát a Parisio családtól és innentől kezdve indult meg a palota fénykora. A kastélyt hatalmas helyreállítási munkálatok során sikeresen újjátervezték és ezáltal óriási kerteket kapott, új építészeti stílussal és a megnyitotta a kapuit a nyilvánosság előtt. A palotát bankettek, esküvők és rendezvények céljára használják elsősorban, viszont ha a környéken jársz, akkor lehetőséged van neked is megtekinteni a máltai arisztokrácia egyik jellegzetes épületét, melyen a 20. századi építészet is óriási nyomot hagyott.

Palazzo Parisio malta

A Palazzo Parisio ebédlő terme

Palazzo Parisio megközelítése:

Palazzo Parisio
29, Victory Square
Naxxar NXR 1700
Malta
Tel: +356 21412461
Email: info@palazzoparisio.com

Busz járat: Valettából a 31-es busszal

Belépési díj:

Felnőttek számára: 12 €
Tanulók számára(16 éven felülieknek) 7 €
Gyerekek 5-15 éves kor között: 5 €
Gyerekek számára 5 éves kor alatt: ingyenes

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]