Székesfehérvár

Székesfehérvár sokak számára ismerős lehet már az iskolapadból is, hiszen az egyik legrégebbi magyar város, amely a történelemben is kiemelt szerepet kapott az évszázadok során. Kezdetekben a város remek természeti adottságai miatt volt kedvelt az akkori uralkodóknál. Géza fejedelem felismerte a hely szépségét és itt alapította meg az uralkodó székhelyét 972-ben. Pár évvel később, 977-ben felépíttette Magyarország első kőtemplomát, amely később végső nyughelyeként is szolgált. A mai romkert területén kapott helyet Szent István korában a Szűz Mária Prépostsági templom, amely később koronázó templomként szolgált. Sajnos a 21. században ennek az épületnek csak a romjait találhatjuk meg, mivel a templom építőköveit a Püspöki palotához használták fel az 1800-as évek elején.

Sajnos a török megszállást Székesfehérvár csak romokban tudta túlélni,   Mária Terézia korában a várost újjáépítették, viszont a város régi értékét már nem tudta visszanyerni.

Amennyiben a városba szeretnél utazni, akkor ez a kis rövid áttekintés sokat segíthet számodra abban, hogy megtaláld a kiemelt turisztikai látványosságokat.

Püspöki palota: A palota 1800-1801 között épült fel. A késő barokk épület remekművének is tekinthetjük. Városház téren található az épület, amely Székesfehérvár főutcájának központi részében helyezkedik el.

szekesfehervar_puspoki_palota_orszagalma

Székesfehérvári püspöki palota és az országalma

Országalma: Az országalma egy vörös márvány díszkút, amely Székesfehérvár főutcáján található Az országalmát Ohmann Béla készítette 1941-től 1943-ig.

A kőoroszlánok által tartott szobron a  “Libertates civitatis albensis a S. rege Stephano concessæ” szöveg díszeleg. Ezt körülbelül úgy tudnánk lefordítani, hogy “Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta“.

Vörösmarty színház: Az ország első kőszínháza. Kőszínházat 1860-ban kezdték el tervezni és az alapkövét 1872 augusztus 8.-án rakták le, viszont csak 1874. augusztus 22.-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Katona József Bánk Bánját adták elő a megnyitón. Az akkori költő társadalom legnagyobbjai is kiemelt szerepet kaptak a megnyitókor. Jelen volt a Kisfaludy társaság(Jókai Mór és Gyulai Pál képviseletében) és a Tudományos akadémia is(Arany László és Pulszky Ferenc képviseletében).

Vörösmarty színház 1920-ban http://www.vorosmartyszinhaz.hu/a-szinhaz-img/toertenet

Vörösmarty színház 1920-ban http://www.vorosmartyszinhaz.hu/a-szinhaz-img/toertenet

vorosmarty szinhaz1

Vörösmarty színház 2005 után

Szent István Király múzeum: A székesfehérvári ásatások olyan felbecsülhetetlen leletekkel szolgáltak, hogy ezeknek a műtárgyaknak egy dedikált helyet hoztak létre, ahol megőrízhették őket az utókor számára és a Szent István-hoz köthető tárgyakat egy helyen tudják tárolni.

szent istvan kiraly muzeum

Szent István Király múzeum

 

Székesfehérvári babaház: Jelenleg a Hiemer házban tekinthető meg. Tökéletesen kidolgozott porcelánbaba gyűjteményt foglal magában ez a babaház.

Hiemer-ház: Hiemer – Font – Caraffa hármas épülettömb Székesfehérvár belvárosának talán az egyik legkiemelkedőbb látnivalója. Székesfehérvár örökségének is mondható, hiszen olyan védett műemlékek kaptak helyet ezekben az épületekben,melyek meghatározóak voltak Székesfehérvár múltjában. A Hiemer-ház a több évszázados Székesfehérvár nyomait hordozza magával. Rengeteg értékes freskó és díszítő stukkók adják meg az igazi műemléki értékét. Az épületek hajdani tulajdonosai Székesfehérvár legvagyonosabb emberi voltak, így igazi gyöngyszem maradhatott fenn a gazdaság, fényűzés és az előkelőségnek köszönhetően és ezáltal sokkal részletesebben megismerhetjük az akkori fényűző életet. Legrégebbi részei az épületeknek visszanyúlnak a XV. századba.

hiemer haz

Árpád Fürdő: ha már Székesfehérváron járnátok, akkor egy kis fényűző fürdőzés senkinek sem árthat meg. Székesfehérvár luxus fürdője mindenkit vár szeretettel, aki szeretne egyet pihenni egy mesés történelmi épületben.

szekesfehervari-arpad-furdo

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]