Split

Split (olaszul Spalato) városa Horvátországban, Dalmácia régióban található, az Adriai-tenger keleti partján. A város központjában Diocletianus uralkodó palotája kapott helyet. Splitet megközelítőleg 180 ezren lakják és a hozzátartozó terület figyelembevételével ez a szám meghaladja a 350 ezer lakost. A város a legnagyobb dalmát város és a második legnagyobb Horvátországban. A város egy félszigeten található és a kiterjedésének köszönhetően több kisebb város is Splithez tartozik. Split népszerű turista célpont és kiemelt számú adriai szigettel és várossal áll összeköttetésben.

Split városa rendelkezik a legrégebbi történelemmel a környéken. Diocletianus palotája 1700 évvel ezelőtt épült, viszont az archeológiai kutatások szerint a város eredi alapítása egy görög Aspálathos kolóniához köthető, amely i.e. 4. század körül élt a területen.

Split történelme Split gazdasága Split oktatás Split megközelítése Split látnivalók Split strandjai Split időjárása Split térképe

split diocletianus palota felulrol

Split: Diocletianus-palota felülről

 

Split történelme

A mai ország területén illírek, majd görögök éltek egészen a rómaiak megjelenéséig. Augusztus császárnak köszönhetően került az egész ország a Római Birodalom vezetése alá. Amikor a Birodalom kettészakadt a Nyugat-Római Birodalom irányítása alá került, később pedig Bízánc uralma alatt állt. Nagy hatással volt az ország fejlődésére a Frank birodalom, Velence, és nem utolsósorban Magyarország, hiszen majdnem 800 éves kapcsolatunk volt a horvát területekkel. Az említett népek befolyása később pozitív hatással volt a kereszténység kialakulására. A Honfoglalás idején a horvátok még az Alpok Észak-keleti részén éltek, s a Honfoglalás után vándoroltak délre itt két fejedelemségre oszlottak, az egyik a Pannon területekhez közelebbi volt, a másik pedig a tengerparti településekből állt. Tomiszláv volt az első királya a horvátoknak, akinek fő érdeme, hogy egyesítette a két fejedelemséget. Szobrot is emeltek Zágrábban a tiszteletére. A horvát királyság fénykorát a 11. században élte. 1102-ben kihalt a horvát királyi vér, s igen megoszlottak a vélemények a leendő király személyét illetően. Végül Könyves Kálmánt koronázták meg. Azonban Magyarország és Horvátország perszonálunióban állt egymással, vagyis Horvátország ügyeibe mi nem nagyon avatkoztunk be, nagyfokú autonómiával rendelkezett. A 13. században a tatárjárás következtében IV. Béla Split környékére menekült az itteniek szerencsétlenségére, ugyanis a tatárok követték őt, s a harcokat megsínylették a horvátok is. A horvát területekért évszázados harcok dúltak Velence, a horvátok és a magyarok között.

A 15. században a török támadások megviselték Magyarországot, s jelentős területeket vesztettünk a horvát régióban is! Egyidőben a velenceiek hódítása is sikeres volt a Dalmát partokon, s Dubrovnikot is elvesztettük, kivívta függetlenségét, s ettől fogva méltó vetélytársra talált Velence. A 16. században a Horvátország is Habsburg fennhatóság alá került, ám ez az időszak nem kedvezett a fejlődésnek, ugyanis nem volt perszonálunió a Habsburgokkal, így Habsburg királyt nem lehetett megkoronázni horvát királynak. A 19. századig osztrák uralom alatt működtek ezek a területek, ekkor már Dalmácia is és Dubrovnik is.( idő közben visszafoglalták őket) A kiegyezést követően (1867) megosztották a horvát területeket, egy részük még az osztrákokhoz tartozott. Természetes, hogy ekkor már azon célkitűzés fogalmazódott meg a horvát emberek fejében, a horvát területek egyesítése, tehát megindultak a nacionalista mozgalmak. Az I. világháború után, ez sikerült is és ettől fogva Szerb- Horvát- Szlovén Királyság nevet viselte, majd 1929-ben Jugoszláviára változtatták. A II. világháború után sikerült a vágyott függetlenséget elérni egy kis időre, ám a horvátok is részt vettek Hitler oldalán a zsidók kiirtásában. A bukás után szocialista köztársaság lett Horvátország, az első elnökük pedig Tito volt. A 90-es években megindultak a függetlenségi törekvések, s 1991-ben Horvátország kikiáltotta függetlenségét, amit azonban sajnos 5éves háború követett, s ez rengeteg kárt okozott és emberéletet követelt. Mára már a veszteségeket részben kiheverve virágzik az ország, 2005-ben pedig megkezdték a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyében.

Split kikötő

Split kikötője

Split gazdasága

A külvárosban cement-, műanyag-, és hajógyárak működnek, míg a városban vegyi-, villamos-, és élelmiszeripari termelés folyik. A hajógyártás természetes egy kikötővárosban, ahol óriási hajóforgalom bonyolódik le. Kedvező fekvését a város kihasználja, így ipart épített a halfeldolgozásra, hisz úgyis bővelkedik benne. A vegyipar és a cementgyártás (főleg az utóbbi években jelentős, hogy rohamléptekben épül az autópálya) is megtalálható itt, ám Horvátország még időben felismerte hogy gazdasága nagy részét az ideérkező turisták virágoztathatják fel. Az itt található ipar jelentős része a szórakoztatóiparra épül, az idelátogatók kiszolgálására. A rengeteg kis magánvállalkozás, az éttermek, a fagyizók, a koktél bárok, hotelek, panziók, szabadtéri programok sokasága szolgálja a vendég kényelmét, szórakozását.

Az autópálya építésével fellendült az építőipar, és jó munkalehetőséget biztosított a környék lakóinak. Splitben jelentős a klímák, légkondicionáló gépek gyártása, textilipar, és apapírgyártás is biztosít munkahelyeket. Exportálnak, halat, bort, olívabogyót, babérlevelet, fügét. Mezőgazdaságában kiemelendő, a gyümölcs-és zöldségtermesztés, és a szőlőművelés, amelyre épül a borkészítésnek.

Oktatás

Split saját egyetemmel büszkélkedhet, ám számos tudományos intézet és könyvkiadó is található a horvát tengerpart fővárosában. A zágrábi egyetem után a második legnagyobb itt van, Splitben. 800 tanár oktat itt, s közel a felének van Ph. D rangja és mintegy 100 tanárnak pedig mester fokozata.

Oktatnak itt mediterrán agrárkultúrát, űrtechnológiát, számítástechnikát, illetve mérnökképzés is folyik itt. Hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvekre (angol, olasz) és a horvát nyelvtanra is. Nyáron, mikor az általános-és középiskolákban befejeződik az oktatás egy háromnapos amolyan tanévbúcsúztató fesztivál veszi kezdetét belföldi, és külföldi popzenei rendezvényekkel.

Split közlekedés

Split egyfajta közlekedési csomópontnak tekinthető, vasútvonalak kötik össze Rijekával és Zágrábbal, a város mellett halad el az Adriai főút és az autópálya. Repülőterén, Kaštelán,amely 20km-re van a „Kis Velence”néven emlegetett Trogir városától, nemzetközi forgalom bonyolítódik minden nap. A terminál bővítését tervezik, s a tervek szerint 2008-ban meg is kezdik. Kikötőjéből Dubrovnikba, Rijekába, a szigetekre, olasz városokba indulnak hajók, akár csak kirándulás céljából. Városon belül helyi buszok segítik a közlekedést, de természetesen az utakon találkozhatunk távolsági buszokkal is. A hegyes vidék nem tette lehetővé a villamosok üzembe állítását.

Az autópálya elkészülése fellendítette a horvát idegenforgalmat, több autópálya is épült, a legfontosabbak ezek közül talán a Rijeka és az Isztria felé tartó, valamint a Splitig lenyúló autópálya, a tengerparti forgalom szempontjából. Ezen két út sokáig, Karlovacig közösen fut, és Karlovac után ágazik szét. A Split felé tartó út az ígéretek szerint lassan eléri majd Dubrovnik városát a következő években. A jól felszerelt autópályájuk üzembe helyezésével a magyar határtól (Letenye), 5-6 óra alatt Splitbe lehet érni. Ez különösen akkor nagy előny, ha a nyári hőséget szeretnénk elkerülni, s hajnalban indulunk útnak, ez esetben a reggel már a tengerparton érhet minket. A Spliti A1-es autópályán több igényesen kivitelezett alagúton haladunk át, melyek közül a leghosszabb a Mala Kapela 5780 méter hosszú, a második leghosszabb pedig a Sveti Rok (Szent Rókus) alagút 5687 méteres hosszal. Az itt történt balesetek miatt többször előfordult már kisebb torlódás. Mivel az autópálya a hegyeken vezet keresztül, a másik fő ellenség a szél. Viharos szelekkel szemben mindig figyelmeztetnek, s érdemes betartani a javasolt sebességkorlátozásokat is. Extrém esetben az autópályát le is zárhatják, az autókat leterelik róla, ilyen esetekben nem árt ha van nálunk egy autóstérkép. Az út mellett benzinkutak és pihenők sorakoznak, s minden benzinkút előtt tájékoztatást kapunk arra vonatkozólag hány km-re lesz a következő.
Ám, ha a régi hegyi utakat választjuk (főutak), és nem az autópályán megyünk, annak is megvan a szépsége és a maga izgalma, viszont az út hosszadalmasabb.
A vasúthálózat is egyre fejlődik, Budapestről is indul nemzetközi vonat (Kvarner IC) Rijekába, de indul Splitbe is. A belföldi vonalhálózat is megfelelő, Splitből Rijekába 5 órás az út. Már megvannak a korszerűsítés tervei, s lassan kezdetét is veszik a munkálatok.
Jelentős még a hajózás, Splitnek óriási kikötője van. Az országos hajózási társaság, a Jadrolinja, mind belföldre, mind külföldre szállítja az utasokat.

Split látnivalók

Diocletianus-palota: Diocletianus császár Split környékén született, így egy palota építése a környéken megalapozta a majd kétezer évvel később látható Split alapjait. A palota i.u. 295-305 között épült fehér márványból. A császár a palota elkészülte után itt töltötte visszavonulását követő békés napjait és Splitben is halt meg. A palota 215 méter hosszú, 180 méter széles és majdnem 30 ezer négyzetméteren terül el. Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította 1979-ben. A palotában található Diocletianus mauzóleuma is. Az épületet az évszázadok során menedékként, erődítményként használták a helybéliek a környező népek(szlávok, avarok) támadásai alkalmával. A palotába négy kapun lehet bejutni: Az Ezüstkapu keletről, A vaskapu nyugatról, Az Aranykapu északról és a Tengeri kapu délről(ez a kapu egy bronzkapu és egy földalatti folyosóval van összekötve a központ felől). Az itt található Jupiter templomában van egy kívánság kút, amibe ha pénzt dobsz, akkor még visszatérsz a városba. A palota a vízellátásáról egy 8 kilométer hosszú vízvezeték  gondoskodik, ami a Jadro-folyóból kapja a vízutánpótlását. Számos látnivaló és nevezetesség található a palotában, mint Jupiter templom, Diocletianus pincéi, Sveti Due Katedrális, egy 3500 éves szfinx. kávézók és szuvenír boltok. A palota alatt fenomenális pincerendszer kapott helyet. Az épületegyüttes gyakran ad otthont időszakos kiállításoknak, mint kagyló- vagy olajfestmény kiállításoknak.

split ovaros es dioclatianus palotaja

Split óvaros es Dioclatianus-palotája

Szent Rókus templom: kis reneszánsz stílusban épült templom (1400-as években), amely sosem volt a palota része. Díszítetlen és már rég nem használják rendeltetésszerűen, képtárként működik.

Szent Domonkos-templom és kolostor: az első írások a 13. századból származnak róla, de a mai formáját az 1682-es átépítés után nyerte el. Benne barokk oltárok és festmények nézhetőek meg, melyek az átépítést követően kaptak helyet itt. Az épület épp a piac szomszédságában áll, ahol nemcsak zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk, hanem szöveteket, játékokat, turista szükségleteket, kielégítő portékákat: gumiszandál, búvárszemüveg, kagylók, csillagok…

Szent Dujmo Székesegyház: díszkapuját mindkét oldalról egy-egy oroszlán védi, az oroszlánok hátán pedig szobrokat láthatunk. A baloldali oroszlán szobrai közt a középső Laszkarisz Máriát a harangtorony építtetőjét ábrázolja, aki egyben IV. Béla királyunk felesége is volt. A jobb oldali szobrok közt valaha ott állt IV. Béla szobra, de mivel Split városára haragította a tatárokat (ezen a környéken bujkált, többek közt 20km-re innen Trogir várában is) nem örvendett túl nagy népszűrségnek, s szobrának is nyoma veszett. A lépcsőket megmászva egy folyosóra érünk, ami körülbelül a 15. században épült. A folyosón a 24 oszlop között szarkofágok sorakoznak. Balra Krisztus születésének állítottak emléket, alatta pedig három szent szobra áll: Szent Péter, Szent Dujmo, Szent Anasztázius. (az utóbbi kettőt Diocletianus végeztette ki a keresztényüldözések jegyében) Jobbra fordulva, megpillanthatjuk a híres, és gyönyörű szép harangtornyot.

Augubio-palota: Giovanni de Augubio gazdag kereskedő építtette a 15. században, barokk stílusban. S ide is költözött Itáliából. A kapu fölött a családi címer díszeleg, jelezvén kié az épület. A híres építész Dalmatinac építette fel.
Diocletianus-palota

Diocletianus-palota

Szentháromság templom: Splitben a legrégebbi eredeti formáját őrző katolikus építmény., melyet a 9. században lecsiszolt terméskövekből építettek. Ezen óhorvát épület kupolával rendelkezik, azonban ez is a felújítás sorsára jutott 1971-ben.

Jupiter teplom: Diocletianus Jupitertől, mint főistentől származtatta magát. Sajnos csak a szentélye maradt fenn. 650 körül keresztelőkápolnaként használták ezt a templomot. A keresztelőmedence a 11. századból származik, de alkotója ismeretlen.

Harangtorony: bár építése elkezdődött a 13. században, csak a 16. századra fejeződött be. A hat szintes épület emeletei szakaszosan épültek föl, a legfelső szint reneszánsz stílusban épült. Az alsó öt szint négyzet alakú, a hatodik hatszög alakú. A 19. század végére az összeomlás fenyegette a tornyot, ezért 1882-1908 között teljesen újjáépítették. A bejárat felett az Angyali üdvözlet domborműve tekinthető meg. 118 vaslépcső és 57 kőlépcső vezet fel, ahonnan gyönyörködhetünk a tenger szépségében, és a városban. Jótanács: ne harangozáskor menjünk fel, mert a szűk lépcsőkön fülsiketítő lehet a zaj.

Városi Múzeum: a Papalić-családról kapta a nevét az utca,az épületben pedig múzeum működik. Dalmatinac keze munkája ez is, 1450 körül, egy román lakótelepet épített át. Az utca felől gótikus és reneszánsz ablakokat nézhetünk meg, és a főkapu is szépen díszített. A család a 16. század óta gyűjti itt Salona antik feliratos könyveit, így kézenfekvő volt, hogy 1946-ban itt nyissa meg kapuit a Városi Múzeum. A múzeum három korszakát mutatja be a városnak (12-14. század, 15-18. század, 19-20. század), a városi kultúra tárgyai, érmegyűjtemény.

Szent Márton templom: a világ legkisebb templomaként tartják számon, melyet ma apácák üzemeltetnek, régen itt őrhely volt. A 9. századi épületet Tropimir király építtette, ám azóta, többször átalakításra szorult. Az oltára a 11. századból származik, azon felirat látszik. A kis ablak eredetileg lőrés volt, s az apró templom alatt 13. századi sírt találtak. 9-12 és 15-18 óra közötti a nyitva tartás, de ha más időpontban érkeznénk, csöngessünk csak be egy készséges apáca be fog engedni minket. Belépő nincs, de adományokat örömmel fogadnak.

Székesegyház: eredetileg Diocletianus császár mauzóleumának készült, s kuriózumnak számít nyolcszögletű alakja. A mauzóleumban állt a császár és családtagjainak szarkofágjai. Ám a 7. században az épület a keresztényeké lett, majd 650-ben Ravennai János kihordatta belőle a szarkofágokat, s keresztény templommá alakíttatta át, és áthozták Stent Dujmo és Anastasius ereklyéit. Később a templomot felszentelték, a 10. században pedig Split már püspöki székhellyé lett. A középkorban a magas rangú splitieket ide temették. Az épület a harangtoronnyal együtt 1880-85 között felújításra került. A szép diófa kapu fölötti timpanonban díszítetlen kőkoporsó látható, mely oldalán írás közli, hogy IV. Béla és Mária 1242. március 13-án Klisben pestisben elhunyt két lánya, Katalin és Margit nyugszanak itt. Hamarosan épp Klisben született meg azonban kilencedik gyermekük, Margit (szintén), aki 9 éves korától a Margit szigeten nevelkedett. Később őt boldoggá, majd szentté avatták.

A mauzóleumot úgy alakították ki, hogy a fény a császári szarkofágra essen. A 8m magas épületet szintén korinthoszi oszlopok, illetve 8 vörös gránitoszlop díszíti. A szószék 1250-70 között készülhetett porfírból, mely Ivan Frankopan özvegyének adománya.(1257)
A Szent Dujmo főoltár 1689-ben készült, márványberakás díszíti. A különböző mellékoltárokat és magát a székesegyházat is több helyen ékesíti Szent Dujmo és Szent Anastasius (a város egyik védőszentje) képe, szobra vagy ereklyéje. A padlón, sírlapokon lépkedhetünk. Az első emeleten a kincstár tárul elénk, ahova belépő ellenében be is sétálhatunk.

Gergely nini püspök szobra: a 10. században tevékenykedő püspök a horvát ligatúra bevezetéséért harcolt, csöndben jegyzem meg eredménytelenül. A szobor 7m magas, Ivan Meštrović keze munkája 1929-ből, ám a mai helyére 1957-ben állították. Kezében a Bibliát tarja, s a szobor egyes részei, így a püspök nagy lábujja is fényesre koptak már, mert babona szerint, aki megérinti a lábujjat szerencsés lesz.

Szent Eufénia templom harangtornya: a 11. századból fennmaradt templomot lerombolták 1877-ben, ám a harangtorony érintetlen maradt. Érdekessége, hogy a legfölső szintig ablaktalan. Mellette felfedezhetőek az egykori bencés kolostor romjai, maradványai, melyet a II. világháborúban bombáztak le.
Nemzeti tér (Narodni trg): az ezüstkapu mögött elterülő térről jól látható az óratorony. A 15-16. századi torony, reneszánsz stílusban épült, nevét nagy kőórájáról kapta. Két mutatója van, a nagyobb, vastagabb a Földet magán hordó az órákat mutatja (hullámos mutató), a kisebb a perceket. Az óralap közepén a Nap díszeleg. A középkori tér a város egyik legszebb tere, ami akkor keletkezett, amikor a 13-14. században a város túlnőtte falait. A teret övező házak különböző stílusokban épültek, s a legrégebbi közöttük a Ciprianis- ház, melyet a 14. században építtette a korćulai herceg. A téren található a Néprajzi Múzeum is.
Néprajzi Múzeum: a kétszintes épület az egykoron volt városháza, mely 1443-ban épült gótikus stílusban. Az osztrákok 1820-ban lebontották, s csak a század végén építették újjá.
Meštorić Múzeum: a művész egykori villája. Az oszlopos, fehér épület, ma kiállításoknak ad otthont, s a művész saját tervei alapján készült 1931-39-ig. A II. világháborúig élt itt, majd Amerikába (USA) költözött, és itt is halt meg 1962-ben. A villát az államra hagyta, 1952. óta működik, mint múzeum. A villa parkját a művész bronz szobrai teszik egyedivé. A villában olajfestmények árulkodnak az életútjáról. Az azonos nevet viselő kastély a 17. században épült.

Hajduk Split stadion: eredetileg 55ezer férőhelyes, de egyes részeit nem biztonságossá nyilvánították, így már „csak” 35 ezer nézőt tud befogadni. A nyolcadik nemzetközi-földközi tengeri játékokra készült.

Szent Antal kolostor: a 15. századi épületet fal veszi körül, s része a kolostornak egy oromcsipkés őrtorony. Nemes családok, helyi püspökök nyugszanak itt. A kolostor egy régi római villa egykori helyén épült, ezt látszik alátámasztani, hogy a kolostor falába beépültek római falmaradványok. Gyűjtemények közül értékes kódexeket, festményeket csodálhatunk itt meg.
Horvát Régészeti Emlékek Múzeuma: Kininben alapították 1893-ban, a II. világháború után helyezték át Splitbe, és 1976-ban nyitotta meg kapuit ebben az új épületben. Megnézhetőek itt kora középkori kőemlékek, szobrok és domborművek, fegyverek, ékszerek, használati tárgyak. Jelentős kiállítási tárgy egy keresztelőmedence Ninből a 9. századból, valamint Jelena királynő 10. század végi szarkofágja Solinból.
Régészeti Múzeum: a magas kőfalakkal körülvett épület kertjében síremlékeket találunk. 1914-ben építették, s ebben az épületben találhatjuk meg Horvátország legrégebben alapított múzeumát, amely az illír, görög, római leleteket mutat be. A kiállítás több részét is Solinból költöztették át. Közelében magaslik az érsekség papneveldéje, s jól látható ennek tornya.
Marjan-hegy: ide autóval nem lehet feljönni, csak engedéllyel természetvédelmi okokból. Az egész egy nagy erdős park. Sétautak, ösvények vezetnek mindenfelé. Ha felértünk a hegycsúcsra, pompás kilátás nyílik Splitre és a környező városokra, a tengerre, a kikötőre.(Čiovo, Brač, Šolta)
Szent Ferenc-templom és kolostor: a 13. századból származó, de a 20. században átépített épület vesztett eredeti formájából. Sok híresség nyugszik itt, mint például Marko Marulić, ”a horvát irodalom atyja”, itt nyugszik még Toma a történetíró. Balra Szent Ferenc szobra áll, mellette léphetünk be a kerengőbe, ahol megint csak több híresség nyugszik, melyek közül a legjobban dr. Ante Trumbio politikus szarkofágja keltheti fel a figyelmet.Horvát Tengerészeti Múzeum, a Spliti Állami Levéltár szinte egymás mellett állnak, velük szemben pedig a Spliti Egyetem Művészeti Akadémiája.
Split mellett több olyan város található, ami mellett nem szabad csak úgy elmenni. Ilyen Trogir is, amely város mindössze 20km-re terül el Splittől, s az egyik legkedveltebb turistaparadicsom. Gyönyörű tengerpartja, strandjai, hangulatos kis utcái és éttermei ideális környezetet teremtenek a pihenéshez. Nem utolsó szempont az sem, hogy a két város között található egy nemzetközi reptér. Itt nézhetünk be abba a várba ahova IV. Béla menekült a tatárok elől, s a vendégszeretetből sincs hiány errefelé.

Split strandjai

A kikötő közelsége miatt nem dicsekedhetnek a kristálytiszta tengervízzel, ezért ajánlott inkább pár km-rel arrébb fürdőzni. A horvát tengerpart fővárosában a hétvégenként megszaporodik az emberek száma, jóval nagyobb a zsúfoltság, ugyanis ilyenkor megnő a belföldi turizmus is, Zágráb környékéről és a belsőbb területekről is megindul mindenki a tengerpart felé kipihenni a hét fáradalmait. Sok itt lakó nyárra ki is költözik a városból, nem bírja a turisták és az ide látogatók tömegét elviselni.
az Adriai-tenger partján elterülő ország a mediterrán, szubtrópusi éghajlatot képviseli. A tél nedves, hűvös és csapadékos de a középhőmérséklet még mindig meghaladja a 10˚C-t. Nyáron száraz forróság a jellemző, s elérheti a napi hőmérséklet a 35˚C-t, ilyenkor már mindenki a tengerpartra menekül. A nyári középhőmérséklet 25-26˚C, a tenger vize pedig kellemes a fürdőzők számára, olyan 23-26˚C-os. A viharok és záporok felfrissítik a levegőt, és amilyen gyorsan jöttek, éppen olyan gyorsan mennek is, s pillanatok alatt fel is szárad minden. Október és március között jellemzi a területet a hideg, száraz viharos szél a bóra. A szél a hegyekben erősebb szokott lenni, ami sokszor gondot okoz az autópályán való közlekedésben is.
Split strandja

Split egyik népszerű strandja

Split időjárása

Split a szubtrópusi éghajlathoz tartozik, ebből kifolyólag a nyár mindig nagyon meleg és száraz, viszont a tél enyhe és nedves, havazásra pedig csak nagy ritkán lehet számítani. Nyáron az átlaghőmérséklet 26 ˚C körüli és az évi napsütéses órák száma meghaladja a 2500 órát is. A split körüli kristálytiszta vize átlagosan 25 fok körüli. Nyáron gyakran előfordulnak gyors záporok. Július és augusztus elején az átlaghőmérséklet lazán eléri a 30 fokot is.
Split éjszaka

Split éjszaka

Split térkép

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]