Pula

Pula vagy Póla egy város Horvátországban az isztriai-félsziget délnyugati sarkánál. Pula Isztria legnagyobb városa és egyben adminisztratív központja már a római kortól kezdve. Napjainkban Pula a 9. legnagyobb város Horvátországban a maga 60 ezer lakosával és turisztikai szempontból az egyik legfigyelemreméltóbb, köszönhetően a román kultúrának és építészetnek.

Pula strandok

Pula tengerpartján számos strand található: a homokostól kezdve, a kavicsoson át egészen a köves szakaszokig, ahol már picit nehezebb a strandolás. Számos strand található Pulában, amelyik megkapta a kék zászlót.

pula

Pula

Valkane strand: A Valkane strand közel van a Pula Hotel-hez, ami a Valkane sport centrumnál kapott helyet. Ez a strand kék zászlóval rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a víz és az itt található szolgáltatások minősége kiváló. A strand nagy része homokos. A strand üzemeltetői fogyatékossággal élő közösségre is gondoltak, mivel próbálták úgy kiépíteni a partszakaszt, hogy nekik is könnyen megközelíthető legyen a vízpart. A strand közelében számos bár és étterem található, így ez a rész ideális az egész napos strandozásra.

Kamenjak Premantura strandok: A Kamenjak-fok a az Isztriai-félsziget legdélebbi pontján található védett park. A partszakasz 30 kilométer hosszú és számos kis öblöt, strandot és kis szigetet tudhat magáénak. Ez egy ideális választás lehet azok számára, akik egy kis nyugalomra vágynak és nem igazán kedvelik a zsúfolt és publikus strandokat, főleg a szezon ideje alatt. Akad pár homokos szakasz is, ami ideális lehet családosok számára, de a strandok legnagyobb része inkább köves(leginkább lapos kövekkel van tele). Kamenjak igen népszerű búvár célpont, mivel az itt található élővilág sokkal gazdagabb, mint a környéken található területeknek. A legdélebbi szakasznál érdemes vigyázni, mert nagyon erős a sodrásra lehet számítani.

Histria strand: A Kék Zászlóval rendelkező Histria strand a Verudela övezetben található a Hotel Histria-nal. Az itt található strandok meseszépek és ez a terület ideális lehet családosok számára is. Ezen a részen számos hotel kapott helyet, így szezon alatt nagy tömegre érdemes számítani. Viszont a parton rengeteg árnyék van, ami az egész napos napozások alkalmával hasznosnak bizonyulhat. Napágyakat és napernyőket lehet bérelni a strandon.

Ambrela strand: A Verudela övezeteben található a könnyen megközelíthető a homokos Ambrela strand. Szintén kék zászlóval rendelkezik. Itt is tudsz bérelni napágyat és napernyőt, zuhanyzó és más felszerelés is a rendelkezésedre áll, ha esetleg ezt a strandot választanád. Pár méterre a strandtól van 2 bár.

Gortanova Uvala strand: A strand egy kavicsos öbölben található és könnyen megközelíthető. A strand közelében egy hatalmas fenyő erdő található. A strand végénél kavicsossá kezd válni a talaj, ami ideális lehet búvárok számára.  A strandtól nem messze van egy kávézó, ahol frissítő italokat vásárolhatsz és közben csodálhatod a hullámzó tengert.

pula strand

egy kis csendes strand Pula-tól nem messze

Pula szállások

Mivel Pula egy népszerű turista célpont, így minden fontosabb jellegű szállást megtalálhatsz a városban és a város környékén. Számos hotel, privát apartman kapott helyet Pula központjában, de a legtöbb szállás a Punta Verudela turista központban található a Verudela félszigeten, ami 4 kilométerre található Pula központjától. Itt vannak apartmanok, a legnagyobb hoteljei és villái Pula-nak… a központon belül pedig minden fontosabb dolgot megtalálhatsz, amire szükséged lehet a nyaralásod alatt.: szupermarket, ATM, fodrász, étterem, bárok, élelmiszer boltok…

A Punta Verudela központban kapott helyet a Veruda kikötő, amely remekül védett a hullámoktól és a szelektől. Itt 630 vízi és 150 hely található hajók, csónakok számára, ha esetleg úgy hozná a sors, hogy viszel magaddal hajót a nyaralásra.

Pula kempingek

Számos kemping kapott helyet Pula városában. A legnagyobb, a Stoja kemping a Stoja-félszigeten kapott helyet 3 kilométerre Pula központjától. A kemping 2157 férőhelyes. Ez a hely tökéletes lehet mindenki számára, hiszen többféle strand, sportolási lehetőség és üzlet várja az ide érkezőket. A másik 2 kemping a Pomer és a Brioni. Ezek a kempingek Pula-n kívül kaptak helyet, megközelítőleg 7 kilométerre a várostól.

pula kastel kastely

Középen a Kastel, míg a felső sarokban a pulai Amfiteátrum

Pula látnivalók

Mivel Pula már a római korban is jelentőséggel bírt, így természetesen a történelmi jelentősége és hagyatéka jelentős, viszont az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt is számos kulturális értékkel tudott gazdagodni a város. Nem mellékesen számos kiemelkedő rendezvény és esemény kerül megrendezésre, így a látnivalók sora évről-évre bővül. 

 A pulai látnivalók közül a legkiemelkedőbb a római periódusból származik. A központi műemléke a városnak a római amfiteátrum, ami a világon a 6. legnagyobb amfiteátrum és az egyik legjobban felszerelt az összes közül. Az aréna föld alatti részein pedig egy állandó kiállítás található(A szőlőművelés és az Olíva olaj termelés az Isztrián a római korban).

A város fő terén található a Forum, ahol Augustus temploma kapott helyet az első századtól kezdve. A téren továbbá látható pár római kő- és bronzszobor is.

A másik ismertebb műemléke a városnak a Sergius diadalív, vagy más néven az Arany Kapu. További látnivalók a városban: Kis Római színház, Szent Ferenc templom és kolostor a 14. századból. A Kaštel vagyis a Kastély egy 17. századi alkotás, ahol megtalálható az Isztriai Múzeum, a tengerészek temetője és még sok más kisebb kiállítás és műemlék.

Az ausztriai építészet idejéből is van pár szignifikáns építmény, amiről érdemes beszélni egy picit. Az Osztrák-Magyar Monarchia jóvoltából épült a városban egy haditengerészeti kikötő és egy hajó kikötő. A két kikötőnek köszönhetően a városban számos villa, hotel és szálláshely épült, hogy az itt tartózkodó tiszteknek és közhivatalnokoknak biztosítani tudják a nekik járó kényelmet.

A kikötők védelmi rendszeréről egy megerősített rendszer – számos erődítmény és 40 kilométernyi föld alatti alagút – gondoskodott. Ami az érdekes, hogy napjainkban a 3 alagútban gombát is lehet termeszteni a megfelelő feltételeknek köszönhetően. Ebből a szempontból az erődítmény egyedi az egész világon.

A Verudela-erődben található a Pula Aquarium, ahol a látogatók megismerkedhetnek az adriai, trópusi sós vizű és édesvízi halakkal, csak úgy, mint az európai folyó és tavak élővilágával is.

A pulai Zöld Piac az Osztrák – Magyar Monarchia idején épült és a Flanaticka Ulica kezdetén kapott helyet. A piacon leginkább helyi termesztésű gyümölcsöket és zöldségeket lehet venni.

A leginkább megvásárolható termék a Zöld Piacon:

  • gyümölcs 
  • levendula termékek
  • Olíva olaj
  • szárított füge
  • méz (a levendulából készült mézet érdemes megkóstolni)
  • citrom és füge dzsem

Pula-ba látogatásodkor lehetőséged van múzeumokba és galériákba is ellátogatni, vagy akár ha egy jót sétálnál a természet lágy ölén, akkor Pula parkjai is hívogatóak. Mivel Pula az egyik legnagyobb horvát város, így számos eseményt rendeznek meg itt évente. Ezek a koncertek, események nagy része a mesés amfiteátrumban kapnak helyet, mint például a Pulai Film Fesztivál.

Pulai Amfiteátrum

Pulai Amfiteátrum

Pula környékén ajánlott helyszínek.

Ha Pula-ban járnál, akkor számos egy napos út közül választhatsz. Remek lehet a Brijuni Nemzeti Park, ahol a természet, történelem és a kulturális örökség elegye teszi szebbé a parkot. A parkon belül lehetőséged van megtekinteni egy szafari parkot, és egy néprajzi parkot. Ha viszont aktív pihenést választanád a parkon belül, akkor teniszezhetsz vagy akár íjászkodhatsz is.

A városból lehetőséged van hajóval elutazni például Velencébe
A velencei járat a 801-es úton közlekedik, megközelítőleg 3 órás úttal kell számolni, 69 euró(2013-as ár), míg a return jegy ára 124 euró. A komp nem közlekedik minden nap, így érdemes megnézni az adott szezonbeli menetrendet.

Ha esetleg más városokat szeretnél megtekinteni autóval, akkor Rovinj, Umag, Porec vagy akár Medulin városa is tökéletes választás lehet egy-egy napos programnak.

Pula éttermek

Pula éttermeiben számos isztriai ételt kóstolhatsz, amelyek nagy része házilag készült tésztán alapszik, ez leginkább fuzi és gnocchi különböző húsos szószokkal tálalva vagy akár a híres isztriai trüffellel. Ajánlott éttermek a Kazun, Milan, Farabuto, Batelina taverna(halas étterem).

Számos kocsma, taverna van a városban, ahol betekintést nyerhetsz az isztriai légkörbe és megkóstolhatod a híres isztriai borokat, mint a Teran vagy a MalvazijaHa inkább pizzás típus vagy, akkor sem kell megijedned, hiszen megszámlálhatatlan mennyiségű olasz kajás, pizzázó és gyorsétterem kapott helyet.

 Pula kikötői

Pula-nak 3 kikötője van:

  • ACI Marina Pula: A központban található 192 kikötőhellyel rendelkezik, víz és elektromosság is helyet kapott a kikötő szolgáltatásai között. Egész évben nyitva van, recepcióval, pénzváltóval, tengerészeti felszerelés bolttal, benzinkúttal, internet lehetőséggel is rendelkezik.
  • Marina Bunarina
  • Marina Veruda: 630 tengeri és 192 szárazföldi  kikötőhely, vízzel és elektromossággal. Tengerészek számára teljes szolgáltatást kínálnak. A kikötő étteremmel, benzinkúttal rendelkezik, ráadásul a Kék Zászló elismerést is megkapta.

Pula éjszakai élete

Az éjszakai élet leginkább az Amfiteátrumban kezdődik, majd később, ha már beindult az éjszaka, akkor számos bár jöhet szóba folytatásként. Az egyik leghíresebb hely a bulizásra Pula-ban az Uljanik Club és az Aruba Club. Továbbá van pár kellemesebb étterem, éjszakai bár/ koktél bár, bisztro és még sok más, ami esetleg az este folyamán szóba jöhet.

 Pula megközelítése

Pula 608 kilométerre, azaz közel 6 órányi távolságra található Budapesttől. Magyarország fővárosától az M7-es szakasz lehet a legjobb döntés, hiszen Letenyéig követheted az útszakaszt, majd a horvát részre átérve a cél Zágráb városa az A4-es autópályán. A horvát fővárost elérve az A1-es autószakaszt kell keresni, majd az A6-os Rijeka felé haladó autóutat Bosiljevo elhagyta után. Rijeka-t követően az E751 szakaszt kell követni, ami egészen Pula városáig visz téged.

Pula időjárás

Pula éghajlata mediterrán, így ez meleg nyárral és enyhe téllel jár. Évente 2316 órát süt a nap, ami napi átlagra lebontva 6,3 óra. Nyaranta nem igazán kell attól félni, hogy az egy vagy több hetes nyaralásod alkalmával szinte minden nap esne az eső. Rosszabb esetben kifogsz 1 nap esős időt, viszont a többi napon 28-30 fokra számíthatsz. A nyári szezon már április/május körül elkezdődik és ez egész szeptemberig tömve van turistákkal a város. Ha szeretnél itt nyaralni, akkor június-augusztus a legmelegebb időszak, viszont ilyenkor tömegre számítani kell.

Pula térkép

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]