Porec

Poreč egy kisváros az Isztriai-félsziget nyugati partján. A leghíresebb épülete a 6. században épült Euphrasius-bazilika, amit az UNESCO a világörökség részét képezi 1997 óta.

Porec városa több, mint 2000 éves és a kikötőjét a kezdetek óta a Szent Miklós(Sveti Nikola) szigete védi. A város lakosságának száma 12 ezer főre tehető, míg a környék lakossága a 18 ezret súrolja. A Porechez tartozó terület 142 négyzetkilométerre  becsülhető és 37 kilométer hosszú partvonallal rendelkezik a Mirna folyótól( Novigradtól délre), egészen Funtana és Vrsarin városokig. Az 1970-es években Porec volt a leglátogatottabb turista célpont Horvátországban. Innen alig egy órára van Rovinj és Pula-tól, így egy isztriai körút alatt tökéletes célpont lehet a egy délutáni kiránduláshoz mindkét város. Porec központjában nem sok hotel található, inkább a város déli és északi részén a partszakasz közvetlen közelében lehet inkább hoteleket, szállásokat találni.

Porec történelme Porec Látnivalók Porec szabadidő Környező települések Porec időjárása

porec

Porec

Porec történelme

Porec, amely mára az isztriai régió egyik legjelentősebb üdülőhelyévé vált, már megközelítőleg 2500 éves történelemmel büszkélkedhet, hiszen eredetileg rómaiak hozták létre az akkori Colonia Julia Parentium nevű települést, a hozzá tartozó erődítménnyel együtt. Korán kiemelkedett a környező falvak, települések sorából és Augustus császársága alatt városi rangra emelkedett a régió kereskedelmi, gazdasági és közigazgatási szempontból is központi településeként. Sőt nem sokkal későbbi vallási vonatkozásban is felemelkedett Porec, mivel püspöki székhellyé nyilvánították, majd a IV. században székesegyház is épült a városban.

Az ezt követő évszázadok nem sok nyugalmat és békét hoztak az adriai partvidék városaira, így a Porec feletti uralom is időről – időre új kézbe került, s gyakran törtek ki kisebb – nagyobb harcok is. Hosszabb állandóság végül a XIII. század végén kezdődött, amikor Velence szerezte meg a hatalmat a város felett, s egészen a XVIII. század közepéig ők is irányították a települést, majd rövidebb frank fennhatóságot követően 1867 és 1920 között az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte, s már ekkor jelentős fejlődésnek indult Porec turizmusa. Az első világháború után először Olaszország, majd 1943-tól Jugoszlávia, és 1990-től Horvátország része lett a város.

 A hosszú múlt eredményeképpen jó néhány történelmi emlékkel találkozhatunk a városban, amelynek gyakorlatilag az egész óvárosa műemlék jelleggel rendelkezik annak ellenére, hogy az elmúlt időszakok harcai is nyomot hagytak maguk után. Turisztikai szempontból a XIX. század  negyvenes éveitől indult fejlődésnek Porec – ekkor útikönyv is készült és az Adrián végigfutó hajózási útvonalakba is bekapcsolódott -, de az 1870-es évektől még nagyobb lendületet kapott a turizmus, s ennek köszönhetően mára egy hagyományait is tovább folytató, ugyanakkor a modern követelményeknek is megfelelő régióközponttá nőtte ki magát a város.

Porec óvárosa

Porec óvárosa és az Eufrázius bazilika csúcsa

 

Porec látnivalók

Porec gazdasága rendkívül kedvező földrajzi adottságainak megfelelően nagymértékben támaszkodik a turizmusra, így az elmúlt közel másfél évszázadban az infrastrukturális fejlesztések is ebben az irányban hatottak. A sok embert vonzó természeti képződmények és a tenger jelentette szépségen kívül a város és a régió történelmi emlékei, hagyományai is jó néhány turistát csalogatnak az Isztriára.

Városi múzeum
A múzeumnak a barokk stílusban épült Sincic-palota ad otthont. Itt a város történelmét ismerhetjük meg, amiben ókori régészeti leletek, régi épületek darabjai, berendezési tárgyai, valamint a több ezer kötettel rendelkező könyvtár nyújt segítséget az érdeklődőknek.Építészeti emlékek

A gyönyörű természeti adottságok mellett leginkább a régebbi korok építészeti remekeiből fennmaradt töredékek kínálnak látnivalót az ideérkezőknek, akik érdeklődnek Porec történelme iránt. Ennek következtében a város számos elemet megőrzött az ókori, majd a középkori városkép, városszerkezet jellemvonásaiból. Így a mai napig megmaradt a főutcák közül a Decumanus utca, amelyen végignézhetjük az építészeti stílusok fejlődését a római kortól egészen napjainkig. Hasonlóan régi utca a Cardo Maximus, mely szintén az ókor óta képezi Porec óvárosának részét. A város római kori főtere volt a Marafor tér, ahol egy első századi Neptun – szentély romjait tekinthetjük meg, de nagyon szép a város több galériája közül az egyiknek otthont adó, XIII. században épült Romaneszk ház. Érdemes megtekinteni a XVIII. században épült Isztriai Népgyűlés Nagyterme, amely sokszor ad otthont hangversenyeknek is , mivel igen jó akusztikai jellemzőkkel rendelkezik.

Lim fjord
Ez a gyönyörű természeti képződmény a várostól déli irányba található, s mindenképpen érdemes megnézni. Valójában egy folyóöbölről van szó, amely egy tölcsértorkolatban végződik, ahová a folyó kiszáradásakor benyomult a tengervíz, és az egész képződmény nagyon hasonlít az Észak – Európában található fjordokra, ezért nevezik sokan így a Lim – csatornát.

Szent Miklós-sziget
A sziget közvetlenül Porec városával szemközt található a tenger öblében. A Szent Miklós szigetről lenyűgöző kilátás tárul elénk minden irányba: az egyik oldalról a tenger és apróbb szigetek, a másik oldalon pedig Porec látképe vonja magára figyelmünket. A szigeten is található hotel, amelyet egy kastélyból alakítottak ki, emellett pedig egy XV. század eleji világítótorony is érdekes látnivalót jelent.

Eufrázius bazilika

A bazilikát a világörökség részévé választották és Porec egyik legbecsesebb kincse. Az épület a bizánci művészet első megtestesítője volt a környéken. A bazilika egy 4. századi bazilika helyére épült a 6. században.

Az említett látványosságokon túl is számos érdekességet kínál az idelátogatóknak Porec és a környező vidék, s ennek köszönhetően már hosszú évtizedek óta rengetegen keresik fel, hogy hosszabb – rövidebb időt töltsenek el az Adriának ezen a részén.

Porec strand

Porec strand

Porec szabadidő ( Strandok, sport és programok)

Kikapcsolódás

A változatos környezet, a magas sziklák, az erdő borította hegyoldalak és a tenger számtalan kikapcsolódási lehetőséget hordoznak magukban, amelyeket igyekeztek maradéktalanul kiaknázni, így rendkívül sokféle sportolási vagy pihenési mód közül választhat, aki úgy dönt, hogy pihenését itt tölti el.

Strandok
Több strand is található Porecben, illetve annak közvetlen közelében. Mindegyikről elmondható, hogy nagyon tiszta a víz és kavicsos a talaj. A belvároshoz legközelebb a Gradsko kupaliste strand fekszik, de nagyon kedvelt fürdőhely a Kék és Zöld Lagúna elnevezésű partszakaszok, melyeket erdők öveznek, így könnyen találhatunk menedéket is, ha úgy érezzük, hogy túl erős a napsütés. Természetesen – ahogy az Horvátországban általánosan jellemző – betonozott strandokból sincs hiány, aki inkább ezeket kedveli, az is megtalálja számítását.

Programok
Az évközben tartott rendezvények között sokfélét találhatunk, vannak versenyek, kiállítások és koncertek is, így széles választékot kínálnak az érdeklődőknek. Több kerékpárversenyt is megtekinthetünk, ha a kerékpársport hívei vagyunk, hiszen a klasszikus országúti versenyen kívül mountainbike – versenyt is minden évben rendeznek. A zene iránt érdeklődők sem maradnak koncertek nélkül, mivel az Eufráziusz- bazilikában egész nyáron rendszeresen komolyzenei koncerteket hallgathatnak, de a könnyűzenei fesztiválok és a jazzestek is gyakoriak. Emellett pedig akár minden este elmehetünk valamelyik éjszakai bárba vagy diszkóba, ahol a modernebb zene iránti igényeinket elégíthetjük ki.

Sport
Porec a sportok szerelmeseinek paradicsoma, hiszen a városban és környékén számtalan lehetőség közül választhatunk, ha a mozgás mellett döntünk.
Tehetünk kisebb-nagyobb sétákat, esetleg túrákat a városban, a tengerparton vagy a természetben, de hoztunk magunkkal kerékpárt, vagy kölcsönzünk a városban, akkor már hosszabb kirándulásoknak is nekivághatunk a gyönyörű mediterrán vidéken. Porecben rengeteg sporthoz adottak a feltételek, így valamelyik csapatsport mellett is dönthetünk – mint például a foci, a kézilabda, vagy a kosárlabda -, de kiköthetünk a vadászatnál, vagy a tenisznél is. Természetesen nem csak a szárazföldön lehet sportolni, hanem a tengerben is űzhetjük valamely sportágat, mint a búvárkodás, a horgászás, az úszás, vagy a vitorlázás. A felsoroltakon kívül is rengeteg sportágat kipróbálhatunk a városban, ahol sport- és rekreációs központ is várja az ideérkezőket.

porec laguna

Környező települések

Amennyiben lehetőségünk van rá, mindenképpen ugorjunk át a környező települések közül egyikre-másikra, hiszen bőven akad látnivaló a többi horvát tengerparti városban is.

Novigrad
A Porectől alig 10 kilométerre északra fekvő Novigrad szintén több ezer éves múlttal rendelkezik, Porechez hasonlóan az ókorban alapították a települést. Hosszú történelme folytán számos ponton hasonlít Porec városához, így a történelmi, építészeti emlékek, valamint a hagyományok, tradíciók őrzése Novigradra is jellemző, emellett pedig a turizmus ebben a városban is hangsúlyos szereppel bír.
Az év minden részében rendeznek valamilyen fesztivált vagy ünnepet, de az általános sportolási lehetőségek mellett – a szükséges engedélyek birtokában – akár vadászhatunk is, sőt a Mirna-folyón részt vehetünk egy kenuszafarin is. Vendéglátóhelyei, éttermei széleskörű gasztronómiai kínálattal rendelkeznek és megfelelő szórakozási lehetőséget is biztosítanak a mozgalmas, pezsgő éjszakai élet kedvelőinek. Bármely korosztálynak – akár családdal, akár egyedül – ajánlott úti cél, ahol megfelelő szálláshelyet is könnyen találhatunk és biztosan nem fogunk unatkozni sem.

Umag
Umag egy kis kikötőváros, amely egyben az Umag Riviéra központja is. A városhoz közeledve villanegyedekkel, szállodákkal, sportlétesítményekkel és szórakoztató egységekkel tarkított nyaralótelepek szegélyezik az utat, melyek mind az Umag Riviéra tagolt partszakaszán helyezkednek el. A rómaiak által alapított Umag és vidéke is gazdag történelmi múlttal rendelkezik, az óvárosi szűk utcákon lépten- nyomon ókori és középkori épületekbe botlunk, de mindenhol fellelhetők a jellegzetes üdülővárosi ajándékboltok, vendéglátóhelyek, melyek közül egy helyi kiskocsmába (Konoba) mindenképpen érdemes betérni. Különösen az aktív kikapcsolódásra vágyóknak fog tetszeni a város, hiszen a gyönyörű környezet kitűnő helyszínül szolgál a különböző sportoknak, ráadásul kiemelt jelentőséggel bír Umagban a tenisz, amelyhez számtalan teniszpálya és kapcsolódó szolgáltatások egész sorát találhatjuk meg a városban. Mindemellett a vidék rendkívül jótékony klímával is rendelkezik, ami szintén sok ideutazó számára fontos.

Vrsar
A Porectől 22 kilométerre található valamikori kis halászfalu mára kedvelt nyaralóhellyé fejlődött Vrsar a Lim – csatorna mellett fekszik, Rovinj és Porec között, a főútvonalak közvetlen közelében. Elsősorban a valódi pihenésre vágyók tetszését fogja elnyerni, hiszen ebben a városban nyugodt pihenésre, igazi kikapcsolódásra találnak. Vannak azonban olyan látnivalók Vrsarban is, melyeket mindenképpen érdemes meglátogatni, ha az Isztriát választottuk nyaralásunk helyszínéül. Ilyen többek között a Vrsari kastély, amely gyönyörű környezetben, egy domb tetején áll, illetve a város strandjai között különlegességnek számít a Koversada nevű nudista strand, amely Európa legnagyobb területű ilyen strandja.

Rovinj
Rovinj az isztriai félsziget nyugati részén, Porectől mintegy 44 kilométerre fekvő kikötőváros, mely egykor halászfalu volt, s ezt a jellegét ma is őrzi, így az éttermek között több halétteremmel is találkozhatunk, ahol igen finom fogásokat tálalnak fel az itt fogott halakból.
A város igazi üdülőváros, ahová évről évre egyre több turista érkezik, hiszen igen széleskörű a szálláshelykínálata, remek szórakozóhelyek és rendkívüli szépségű környezet várja az ideérkezőket. Számos látnivaló közül is válogathatunk: érdemes meglátogatni a XVII. században épült Szent Eufémia templomot, a rovinji akváriumot, a közeli geológiai parkot, vagy a városházát is. Ezeken túl az egész óvárosa igen szép, s természetesen strandokban is bővelkedik Rovinj városa.

Porec időjárás

A város éghajlata enyhe mediterrán, ami bizonyos állandóságot, és ugyanakkor nagyfokú változatosságot is magába foglal. Az állandóságot az átlaghőmérsékletek jelentik, hiszen a nyári hónapokban az átlaghőmérséklet 25-26°C környékén van, míg a téli évszak folyamán 10-12°C körüli átlag az általános, tehát ritka a túl hideg, vagy a túl forró és száraz időjárás. Ugyanakkor a tenger és a magasabban fekvő szárazföldi pontok eltérő klímája egyben változatosságot is eredményez, aminek következtében sokszor találkozhatunk változékony, csapadékos időjárással, amikor akár egyik pillanatról a másikra kialakulhat egy-egy frissítő zápor, zivatar.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]