Pirovac

Pirovac Horvátországban, az Adriai-tenger partján található Sibenik és Zadar között a Pirovac-öbölben található. A város mesés kilátást nyújt a Murter-szigetre és félszigetre. A kisváros lakossága megközelítőleg 2000 fő, akik a turizmusból, szőlő-, olajbogyó-,cseresznyetermelésből(csak Dalmáciában termesztik egyedül a Maraska nevű cseresznyefajtát) és halászatból élnek. A város mai nevét csak 1930-ban kapta meg, viszont Pirovac történelme a 15. századig nyúlik vissza. Nem igazán nyüzsgő város képét mutatja a turistáknak, így elsősorban pihenésre vágyók számára ajánlanám. Tengerpartja apró kavicsos és lassan mélyülő.

pirovac4

Pirovac történelme

A terület első hivatalos írásos említése a történelemben 1298-ban volt egy nemes, Bribir levelében. A város megalapítása a 15. században történt menekülteknek köszönhetően, akik a török hódítás miatt kényszerültek elhagyni az otthonaikat. A területet már pár évszázaddal az alapítás előtt is lakhatták, mivel az ásatásoknak köszönhetően egy román település nyomaira bukkantak a közeli Szent István szigeten. Számos történelmi épület és fejlesztés árulkodik arról, hogy a település fontos szerepet töltött be a térségben. Például a várost körbefogó védelmi fal 1505-től, a Szent György templom 1506-tól, amit később pedig a 17. században barokk stílusban átalakítottak.

pirovac3

Pirovac látnivalók

Pirovac 6 évszázados történelmének köszönhetően számos értékelhető látnivalót tud felmutatni az utókor számára, nem beszélve arról, hogy a földrajzi elhelyezkedése miatt, látványban biztos nem lehet csalódni. Az óváros egyszerűen elbűvölő, hiszen a középkori képét még meg tudta őrizni, ezáltal nem meglepő, ha egy-egy kávézóba, borozóba való betéréskor szemet szúrhat a ház középkori mivoltja. A legismertebb látványosság az 1505-ben épült városfal, ami körülöleli az óvárost.

pirovac5

További látnivalók:

 • Szent György templom (1505)
 • 1511-ben épült Ferences kolostor
 • A Sustipanac(helyiek Mojster-ként emlegetik, a szerelem szigete) szigetecskén egy középkori kolostor maradványai
 • édesvízi Vrana-tó természeti park 6 kilométerre található. A tavat mesés sétálóutak veszik körbe és horgászni is lehet itt.
 • Kármel-hegyi Miasszonyunk templom
 • Draganić-ház
 • Egy napos túra Dubrovnikba
 • Számos egynapos csónakázós utakat kínálnak a városkában található utazási irodák
 • Krk nemzeti park, Plitvicei-tavak vagy akár a Kornati Nemzeti Park meglátogatása

pirovac

Pirovac strandjai

A város körül található strandszakaszon gyógyiszapot találtak, így a Pirovac-ot gyógyfürdőhellyé nyilvánították és ezzel kiemelt szerepet tud betölteni a horvátországi gyógyturizmusban. Az iszap segít gyógyítani a mozgásszervi bántalmakat és a reumát. A strandja ettől eltekintve kristálytiszta, lassan mélyülő és állandóan meleg.
Lolic strand kék zászlóval rendelkezik, ami nemzetközileg elismert minőséget tükrözi, víz, tisztaság és a szolgáltatások terén is. Itt találhatsz fürdőt, öltözőt és wc-t is. A parton lehet strandfelszerelést is bérelni. Az itt található fák remek árnyékot kínálnak a tikkasztó nyári napsütésben.
Miran strand a Miran Hotel és Miran kemping közelében található. A partja kavicsos és helyiek által látogatott. A közelében van pár bolt, pad, kioszkok, posta és pár bár is.
Makirina-öböl a legdélebbi részén található a városnak és híres a gyógyító iszapjáról.

pirovac2

Pirovac éjszakai élete

Ha Pirovacba töltenéd az estédet, akkor a part menti éttermeket javaslom a kezdéshez. Ezt követően a Porat club lehetne az ideális választás, ha a part mellett maradnátok. A Porat club 15 ezer négyzetméteren terül el és a nyári szezonban a legnépszerűbb hely a környéken. Viszont a Hacienda disco is jó választás lehet, ha utaznátok egyet, mivel ez Vodice-ben található, 11 kilométerre Pirovac-tól.

pirovac strand

Pirovac időjárása

A város időjárása kellemesnek mondható, köszönhetően a mediterrán éghajlatnak és a meleg tengeri áramlatoknak. A Pirovaci-öbölben helyet kapó városban kimutathatóan mindig magasabb az átlaghőmérséklet, mint az Adriai-tenger többi részén. Esőre itt nem igazán kell számítani, mivel átlagosan alig 2-4 napot esik az eső errefelé.

1 válasz Pirovac

 1. Évek óta visszajárok,nagyon jól érezzük magunkat,tényleg a nyugalom szigete.kedvesek az emberek,nagyon szép az óváros,szemmel láthatóan fejlődik.

  Kovács Ibolya 2014-06-29 22:32 Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]