Makarska

Makarska egy kis város az Adriai-tenger partján Horvátországban 60 kilométerre délkeletre Split-től ás 140 kilométerre északnyugatra Dubrovnik-tól, Brela és Gradac városok között. A Makarska lakossága megközelítőleg 15 ezer fő. A város egy turista centrum, amely egy patkó formájú öbölben kapott helyet Biovoko-hegy és az Adriai-tenger között. A város híres a pálmafákkal övezett sétálóutcáiról és partvonaláról, ahol a bárok, kávézók és a butikok nagy része egy gyönyörű kikötőben kapnak helyet.

Makarska központja az óváros, ahol a macskaköves szűk utcák tökéletesen visszaadják a középkori város látképét. A város fő templomának terén virág és gyümölcs piac található egy Ferences kolostorral egyetemben, amelyben megtekinthető egy tengeri kagyló gyűjtemény is.

Mindenki megtalálhatja itt a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget: számos látnivaló várja az ideutazókat Makarskában és a teljes riviérán is, de tehetünk hosszú túrákat a hegyi ösvényeken, választhatunk a sportolási lehetőségek közül is, vagy csak egyszerűen úszkálunk a tengerben és napozunk a parton. A városban mind nappal, mind éjszaka pezsgő élet folyik, így egész nap találhatunk szórakozási lehetőséget, nyári időszakban gyakran vannak különféle rendezvények, melyek még több embert vonzanak ide. Emellett a gasztronómiai különlegességeket kedvelő turisták is megtalálják számításukat a makarskai régióban, hiszen jó néhány étterem és vendéglátóhely kínál számukra dalmát étel- és italkülönlegességet, és nyújt változatos fogásokat.

A rendkívül sokszínű környezeti, történelmi és kulturális adottságok miatt akár több hetet is eltölthetünk itt úgy, hogy biztosan nem fogunk unatkozni és minden nap más programot és látnivalót találhatunk, ezért bármilyen korosztály és a család minden tagja jól fogja érezni magát Makarskában.

Makarska szállás Makarska történelme Makarska látnivalók Makarska Riviéra Makarska megközelítése Környező települések Makarska időjárása

Makarska

Makarska

Makarska szállás

Makarska Camping

Makarska városában a Camp Jure az egyetlen camping hely, ami az Ivana Gorana Kovacic BB címen található meg.

Email: info@kamp-jure.com
Website: www.kamp-jure.com
Tel: +385 (0) 21 616 063

Makarska történelme

A mai Makarska helyén már a IV. században lakott települést említenek az akkori írott források, de egyes nézetek szerint ennél jóval korábban is létezett már néhány falvacska a környéken. Annyi bizonyos, hogy a régészeti ásatások és leletek tanúsága szerint a Szent Péter félszigeten, a IV. században már létezett az Inaronia nevű kikötőhely, majd a VI. században a szaloniki zsinaton Mucurum püspökséget említik helyén. A VII. században érkeznek a Neretva és a Cetina folyók által határolt területre a horvát törzsek, amelyek hatalmát azonban folyamatosan gyengítették a környező nemzetekkel, törzsekkel vívott harcok. Mivel a tengeri kereskedelemben a neretvaiak jelentős befolyással bírtak, így Velence is gyakran intézett támadásokat ellenük, de a IX. század végén Makarska partjai mellett a velencei hajóhad súlyos vereséget szenvedett.

A folyamatos harcok eredményeképpen a XIII-XIV. századra igencsak meggyengült a régiót uraló neretvaiak hatalma, így előbb a velenceiek, majd a törökök vették át a környező települések felett az irányítást.
A Makarska városnevet elsőként egy török irat említi 1502-ben, mint a környező közigazgatási terület központját, egyben az egyetlen Adriai-tengeri török kikötővárost. Mivel továbbra is állandóak maradtak a velencei támadások, ezért a XVI. században falakkal és bástyákkal erősítették meg a város védelmét, amelyek segítségével egészen a XVII. század közepéig sikerrel tartották kezükben Makarskát. Ekkor azonban Velence vette át a hatalmat, majd az 1680-as évektől javarészt osztrák uralom alá került az egykori Makar falu kikötőjeként funkcionáló Makarska.

A XIX. században történt meg a város Horvátországhoz csatlakozása, de ekkor már kulturális és politikai szempontból is kiemelkedő szereppel bírt, ugyanakkor turisztikai felemelkedése az első világháború lezárását követően kezdődött, amikortól hotelek, valamint számos egyéb kiszolgáló létesítmény épült a parton és az infrastruktúra fejlesztése is a turizmus igényeinek megfelelően történt. A tudatos tervezésnek és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően – a történelmi viharok és veszteségek ellenére is – mára egy gyönyörű üdülőközponttá vált Makarska, amelyet több mint másfél évezredes történelme és földrajzi adottságai is kiemelnek a környező települések közül. Mindezen tényezők együttes hatására válhatott a város a riviéra központi településévé és fővárosává, amelyet mindenképpen érdemes megnéznie annak, aki úgy dönt, hogy az Adriai-tengeren tölti pihenését.

Makarska

Makarska látnivalók

Ahogy az valamennyi horvát tengerparti településre igaz, úgy Makarska is kiemelkedő szépségű természeti adottságokkal bír, és a tenger, a Biokovo-hegy vonulatai, illetve a környező vidék képe is feledhetetlenné teszik az ideutazók pihenését. Emellett természetesen a városban is találhatunk megtekintésre érdemes látnivalókat, amennyiben kicsit tartalmasabb, a hely alaposabb megismerésével is szeretnénk eltölteni a nyaralást.

A város főterén elsőként a XVIII. század második felében felépített Szent Márk Székesegyház érdemel figyelmet és vonzza magára a turisták tekintetét. A dómot eredetileg a jelenlegi méreteihez képest nagyobbra tervezték, de végül a mai állapotában készült el és maradt az elmúlt évszázadok során, s mára gyakorlatilag Makarska jelképévé vált.
Az épület mellett egy, a székesegyházzal egykorú velencei ivókutat is megtekinthet az érdeklődő, de szintén a főtéren látható egy híres horvát író és szerzetes (Andrija Kacic-Miosic) emlékére állított szobor is.

Városi múzeum

A Makarska óvárosában található múzeumban a város és a régió történelméhez, környezetéhez és szokásaihoz kapcsolódó kiállítás tekinthető meg. Az óvárosban több palota is épült, közülük különösen az Ivanisevic, illetve a Tonolli palota érdemelnek említést, s ez utóbbi barokk épületében kapott helyet a múzeum is.

Malakológiai múzeum

A múzeumot, ahol a puhatestűeknek közel 3000 faját ismerhetjük meg, 1963-ban alapították és az Engesztelő Szűz Mária ferences – rendi kolostorban kapott helyet. A kagylók és csigák között nem csak a Horvátországban fellelhető példányokat láthatjuk, hanem a világ más tájairól származó élőlényekkel is megismerkedhetünk.
De a kiállításon kívül az épületet is érdemes alaposabban megnézni, hiszen a kolostor a XVI. században épült és bár a történelem során számos alkalommal szenvedett sérüléseket, minden alkalommal újraépítették, így ma is az eredetihez hasonló állapotban van.

Vepric

A XX. század első éveiben alapított szentély tulajdonképpen egy természetes barlang, amely kedvelt zarándokhely, így környezete is folyamatosan ennek megfelelően változik.

Szent Péter-félsziget

Makarska déli részén elterülő Szent Péter félszigeten található a Szent Péter templom, amely a XIV. században (bár vannak olyan források is, melyek szerint a IX. században) épült, majd a XVII. században újjáépítették barokk stílusban, de az 1962-es nagy földrengés igen súlyos károkat okozott az épületben, így ismét újra kellett építeni. A félsziget tengerbe nyúló végén egy 1884-ben épült világítótornyocska helyezkedik el, ez fogadja az öbölbe érkező hajókat.

Biovoko-hegy

1762 méteres magasságával a Biokovo-hegy Horvátország legmagasabb hegye, amely változékony éghajlatának köszönhetően (amelynek oka, hogy a mediterrán és a kontinentális klíma egyszerre uralja a hegyvidék időjárását) rendkívül változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. Ráadásul nem csak maga a Biokovo nyújt nagyon szép látványt, de a hegyről lenézve gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé, beláthatjuk Makarskát, sőt a környező településekre is kitűnő rálátást enged a hegy legmagasabb pontja, a Sveti Jure csúcs. Emellett természetesen páratlan szépségű az elénk táruló Adriai-tenger, annak kristálytiszta vize és a szigetek, de tiszta időben akár 200 – 300 kilométeres távolságba is el lehet látni. A hegycsúcsra legegyszerűbben autóval lehet feljutni, ennek hiányában busszal is elindulhatunk, csak jóval hosszabb ideig fog tartani. Aki pedig valódi mozgásra vágyik, az biciklivel vagy gyalog is nekivághat a túrának, azonban előtte ételt és italt is csomagoljon és a ruházatot is érdemes átgondolni, mivel igen gyorsan változhat az időjárás és pillanatok alatt elérhet minket egy zápor, vagy zivatar. A Biokovo-hegyen felfedezhetünk több száz éves településeket, régi épületeket, kis erődítményeket, de szintén a hegyen terül el a Kotisina botanikus kert, amit nem szabad kihagyniuk a természet iránt érdeklődő látogatóknak, hiszen számos honos növényfajt ismerhetünk meg, ha rászánunk egy kis időt. Aki nem fél egy kicsit hosszabb túrákat tenni, az a felsorolt látnivalókon kívül még bizonyosan számos érdekes és felfedezésre váró helyszínt talál a környéken, ahol nem csak a természet közelsége ejti rabul az embert, de a városok mindegyikében megtalálható jellegzetes kis utcácskák és terek is felejthetetlenné teszik a pihenést.

biovoko hegy es Makarska

Biovoko-hegy es Makarska

Makarska Riviéra (strand, sport és szórakozás)

Strand
Természetesen számtalan strandot találhatunk Makarskában és a mintegy 60 kilométer hosszú makarskai riviéra partvonalán, amelyek mindegyike gyönyörű környezetéről, kristálytiszta vizéről és a jól kialakított, alaposan felszerelt kiszolgáló létesítményekről ismert. Ezért akár Makarska valamelyik strandját választjuk, akár valamelyik közeli városka strandjára megyünk fürdeni, biztosan elnyeri tetszésünket a partszakaszok szépsége és tisztasága.

makarska strand

makarska strand

A várost övező partszakasz fürdőző helyei nagyrészt kavicsosak-aprókavicsosak, amelyek még jobban kiemelik a víz tisztaságát. Szinte mindenhol találhatunk zuhany- és öltözőkabinokat, valamint part menti koktélbárokat, és gyakran figyelik a vízben fürdőzőket szakképzett vízimentők, hogy még nyugodtabb legyen a pihenés. A belépés minden strandra díjtalan, de például a Makarska központi strandján felállított csúszda használata nem ingyenes. Mivel a partszakaszon a turisták által gyakrabban látogatott fürdőhelyek (mint például a makarskai, brelai vagy a tucepi strand) elég zsúfoltak, így ha kicsit nyugodtabb fürdőzést szeretnénk, akkor egy kis sétával könnyen találunk eldugottabb öblöket, ahol jóval kevesebben lesznek. Aki pedig nudista strandot keresne, azoknak sem kell feladni a hobbyjukat, hiszen a Makarska Riviéra területén van ilyen jellegű strand is.
A napozáson és a fürdőzésen túl a rendkívüli szépségű partszakaszon hosszabb-rövidebb sétákat is tehetünk, hiszen szinte a teljes riviérán végigfut a parti sétány, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni.

Sport
Makarska az aktív kikapcsolódásra vágyók számára is legalább annyi élményt és lehetőséget nyújt, mint a csak a pihenés kedvéért ideutazóknak. A riviéra teljes hosszában tehetünk sétákat, gyalogtúrákat, mivel a parti sétány végigvezet a tengerpart mentén – néhol természetesen kissé messzebb kerülve a fürdőzésre alkalmas partszakaszoktól -, és ennek további előnye, hogy szinte bármikor megállhatunk egy hűsítő fürdőzésre, egy kis napozásra. Aki azonban ennél többre vágyik, annak lehetősége van ennél jóval nehezebb és fárasztóbb túrára indulni a Biokovo szirtjeire, sőt még a hegymászók is találnak megfelelő terepet hobbijuk űzésére.

Valamivel gyorsabb a sétálásnál, ha biciklivel indulunk útnak, és ha nem vittünk magunkkal a nyaralásra kerékpárt, akkor kölcsönözhetünk is egyet a város kerékpáros klubjában, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni mielőtt nekiindulunk a kirándulásnak, mert sok hasznos információt kaphatunk az úticélokról és az útvonalakról, ezzel pedig sok felesleges keresgéléstől óvhatjuk meg magunkat.
Azok is jól fogják érezni magukat a Makarskai Riviérán, akik nem ragaszkodnak a szárazföldhöz, hiszen a változatos tengeri élővilág és a kristálytiszta víz tökéletes terepet jelent a búvároknak. A helyi búvárklubokban akár tanulni is lehet a merülést, de a már gyakorlott búvárok is hasznos tanácsokkal gazdagodhatnak, ha felkeresik valamelyiket. A sebesség szerelmesei bérelhetnek maguknak jet ski-t, amivel a vízen is kedvükre száguldozhatnak, természetesen a szabályok betartásával és a többi ember épségére is figyelve. Csónakot is kölcsönözhetünk, amivel szintén bejárhatjuk a partmenti vizeket, esetleg horgászattal is megpróbálkozhatunk, sőt – ha megszerezzük rá az engedélyt – szigonnyal is halászhatunk.
Természetesen – miként minden nagyobb jelentőségű tengerparti üdülővárosban – Makarskában is van vitorláskikötő, amely jól felszerelt kiszolgálóegységekkel várják a saját vitorlással érkezőket. A városban vitorlásklub is működik, de több nagyobb város is rendelkezik hasonlóval a Riviéra mentén, és jó néhány kikötő is van a településekhez kapcsolódóan.

Mindezeken kívül egy igen jelentős sportközpont áll a sportkedvelők rendelkezésére, ahol nem csak sportolni, de felfrissülni, feltöltődni is lehetőségük van. Közvetlenül a tengerparton terül el a központ, amelyben focipálya, teniszpálya, minigolf- és tekepálya, és még sok más sporteszköz és létesítmény várja a mozogni vágyókat. A mintegy 45.000m2-nyi területen fekvő sportcentrum nemzetközi szinten is elismert létesítmény, ami a sport oldaláról is megerősíti Makarsa turizmusát.

makarskai naplemente

makarskai naplemente


Szórakozás
A Makarskai Riviéra üdülővárosai éjszaka is nyüzsgő, élettel teli helyek, ahol számos diszkó és bár, valamint éttermek, hangulatos kiskocsmák egész sora várja az éjszakai szórakozásra vágyókat.
Makarskában is több diszkó működik és koktélbárok, kávézók, illetve éttermek csalogatják a turistákat éjjel-nappal, így akár kellemesen hűvös éjszaka leple alatt is végigjárhatjuk a partot és betérhetünk valamelyik vendéglátóhelyre. Minden második pénteken halászfesztiválon vehetünk részt, ahol különféle halételeket, ízletes borokat kínálnak, valamint különböző utcai programok, a nap végén pedig tűzijáték szórakoztatja az érdeklődőket.

Makarska megközelítése

Makarska Budapesttől 800 kilométerre található, ami autóval 7 óra utazást jelent. Magyarországon az M7-esre kell rátérni és a letenyei határátkelő a legideálisabb átkelési pont Horvátországba. Zágráb vezető út tökéletes lehet mindenki számára. A fővárosnál az A1-es autóútra kell ráhajtani, ami egészen a makarskai leágazásig visz minket.

Amennyiben a vonat lenne az ideális, akkor Budapest-Split vonalra kell jegyet váltani, majd Split-ből Makarskába busszal a legkényelmesebb az eljutás. A buszjáratokat érdemes itt leellenőrizni. A buszállomás a vasút mellett van, szóval ha leszálltunk a vonatról, akkor már szállhatunk is át a buszjáratra.

Busszal Budapest-Split OrangeWays járatot kell keresni és Splitnél átszállás a Makarskaba induló buszra.

makarska strand1

Környező települések

Aki Makarskát választja nyaralása helyszínéül, annak mindenképpen érdemes legalább a közelebb fekvő üdülőhelyeket is meglátogatni, hiszen a Riviéra mentén még jó néhány olyan település található, melyek tartogatnak látványosságokat a turisták számára.

Baska Voda

A Makarskától alig 10 kilométerre fekvő Baska Voda már az ókorban is lakott település volt, mára népszerű nyaralóhely, amelyet sűrű fenyőerdő ölel körbe a szárazföldön és több kilométer hosszú kavicsos part kapcsolja a tengerhez. A város 2004-ben megkapta a Kék zászló díjat, amelyet kiemelkedő tisztasága és rendezettsége miatt ítéltek oda, Baska Voda tökéletes helyszín a nyugodt pihenésre, de a mozgalmasabb nyaralást kedvelők is jól érezhetik itt magukat, hiszen a gazdag szállásajánlatot felvonultató városka sokféle programmal és ünnepséggel csalogatja a régióba érkezőket.

Brela

A Dalmácia északi területén fekvő Brela városka mintegy 15 kilométer távolságra van Makarska városától, és elsősorban a pihenni vágyók kedvelt úticélja, ahol nagyrészt kavicsos, illetve néhány kisebb szakaszon homokos strand található. A gyönyörű természeti környezetben található Brela – amely tulajdonképpen több kisebb településből áll – szintén megkapta a nemzetközi szinten is fontos elismerésnek számító Kék zászló díjat.

Podgora

Podgora is beleillik a Makarskai Riviérán fekvő nyaralócélpontok sorába, hiszen a csodálatos földrajzi adottságok itt is vendégszerető, barátságos lakosokkal és több rendezvénysorozattal, valamint nagyszámú és sokféle szálláslehetőséggel párosul. A sekély vizű strandok akár a kisgyerekekkel érkező családoknak is megfelelő helyet nyújtanak a fürdőzésre, emellett sportolási lehetőségek közül is választhatnak a Podgorába látogatók.

Tucepi

Közvetlenül Makarska szomszédságában található meg az ókorban kialakult település, amely nemcsak a tengerpart miatt annyira kedvelt a turisták körében, de éttermeinek kínálata is szélesebb körben ismertté tette. Akinek Makarska városa túl nagy és zsúfolt, az szinte ugyanazt a kínálatot találhatja Tucepiben is, csak valamelyest nyugodtabb változatban, ráadásul bármikor átugorhat a kevesebb, mint 4 kilométerre fekvő városba.

Brac-sziget

Erre a szigetre Makarskából komppal juthatunk át a legkönnyebben, és a tengerparti városok elnyerték tetszésüket, akkor biztosan nem fognak csalódni a Brac-szigeten fekvő városkában. A sziget az Adria harmadik legnagyobb szigete, melynek régi története az idők homályába veszett, nem tudni pontosan kik és mikor lakták elsőként. A legismertebb része a szigetnek a „Zlatni rat” strand, amely különösen a szörfösök körében örvend nagy népszerűségnek.

Hvar-sziget

A sziget központi települése Hvar, amely főként az elmúlt néhány évtizedben vált népszerű nyaralóhellyé, bár már az ókorban is létezett itt település. Több falvacska és városka is található a szigeten, ahol a legmagasabb a napsütéses órák száma egész Horvátországban. Gazdag történelme számos emléket hagyott az utókornak, de mára nem csak a történelmi emlékek, hanem a szórakozási lehetőségek, valamint a nyugodt környezet is vonzza a turistákat.

Vis-sziget
A három sziget közül ez van a legmesszebb Makarskától és ez a legkisebb is. Leginkább a nyugalomra vágyók számára lehet ideális úti cél, legnagyobb városa Vis, amelyet az ókorban alapítottak a szigeten élők. Több kis öböl is található partjai mentén, amelyek tökéletes kikötőhelyeket biztosítanak a vitorlások számára.

Makarska időjárása

Makarskában is a horvát tengerpart egészét jellemző mediterrán klíma határozza meg az időjárást, így alapvetően meleg és száraz nyarak, valamint enyhe, de csapadékos telek váltják egymást. Nyáron az átlaghőmérséklet 25-26 °C közötti, míg télen sem csökken 8-9 °C alá a középhőmérséklet. A Biokovo-hegyen ugyanakkor egészen más időjárás uralkodik, mivel itt találkozik a mediterrán és kontinentális éghajlat, ami pedig igen változékony és gyakran csapadékos időjárást eredményez alig néhány kilométerre e tengerparttól.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]