Lefkada

Lefkada (Leucas,Leucadia, Lefkas vagy Leukas) a Jón-tengeren található és az Eptanisa, vagyis a Jón-szigetekhez tartozik. A sziget Korfu és Kefalonia között helyezkedik el. Egy nagyon kis tengervíz választja el Akarnanina-tól a szigetet és 50 méteres lebegő híd pedig csatlakoztatja a szigetet a szárazfölddel. Lefkada 302,5 négyzetkilométeren terül el és a Jón-szigetek negyedét teszi ki, megközelítőlegesen 23,000 lakossal. Lefkas Meganissi, Kalamos, Kastos, Scorpios, Skorpidi, Mathouri, Sparti, Thilia, Kythros és a többi kis szigetecskével hozza létre a Lefkada tartományt és a fővárosa Leukada. 6 önkormányzatra oszlik (Lefkada, Ellomenos, Apollonion, Karyas, Sfakioton and Meganissi) és két megyére (Kalamos és Kastos).

lefkada katsiki

Katsiki strand, Lefkada leghíresebb és legkedveltebb strandja

A sziget a nevét a jellegzetes fehér(görögül lefkosz) mészkő szikláiról kapta, amely a sziget felszínének nagy részét borítják. A sziget nyugati oldala elsősorban a turisták kedvence, köszönhetően a mesés partszakaszinak. Itt a tenger folyamatos erős sodrása miatt meredek partszakaszok alakultak ki, míg a keleti részén, az üdülőrészek nagyobb része található. Ez az oldal leginkább szélvédett, köszönhetően a hegyeknek – melyek tompítják a szél erősséget – és a görög szárazföld közelségének, hiszen így nagyobb hullámok nem igazán tudnak kialakulni. A nyugati oldalon jellegzetes vízfelszínre figyelhetünk fel, a folyamatos hullámzás miatt. Nyugati rész inkább hófehér kavicsos, törmelékes, míg keleti területen kristálytiszta víz várja a turistákat, ahol akár még egy jót is lehet búvárkodni.


A sziget éghajlata mediterrán és ez azt jelenti, hogy az év nagy részében hét ágra süt a nap, a nyár meglehetősen száraz és meleg, míg a tél hidegebb esős éghajlatot takar. Lefkada 70%-át hegy borítja. A legmagasabb pontja a Stavrota (1,182m), amit az Elati(1,126m) követ, míg a dobogó 3. fokán a St Lias (1,014m) kapott helyet. A nyugati oldal nagy része meredek és nagyon hosszú homokos partok váltják egymást. Partvonalának hossza 107 kilométer. Lefkada keskeny fennsíkokkal és termékeny völgyekkel rendelkezik. A völgyekben és kanyonokban leginkább ültetvényeket lehet látni, amelyek olajfák, ciprusok, különböző fenyők, tölgyek, fűszernövények és ritka virágokat takar. Az északi részén 2 sós tó található, amely nagyon fontos természeti kincs, hiszen számos értékes és ritka madárfajnak kínál tökéletes élőhelyet. A Lefkada partjai igen értékesek, hiszen rengeteg természeti jelenséget kínálnak a turisták számára. Meseszép partok, félszigetek, öblöket fedezhetünk fel, festői tájjal rendelkező kikötőkbe látogathatunk el, mint Vlihos, Syvota és Routha keleten, vagy Vassiliki a déli részén a szigetnek.

lefkada agios nikitas

Agios Nikitas

Sajnos az 1948-as földrengés a sziget településeinek a nagy részét teljesen romba döntötte, így nagyon kevés régebbi épület található Lefkada-n, viszont jó pár felújított házat még mindig találhatunk. A házak nagy része az Jón-szigetek elsődleges építészeti stílusát képviseli, amelyre leginkább a velencei építészet hatott. A sziget a 18. századig a Velencei hatalomhoz tartozott., így érthető ez a stílusirány.

Lefkada megközelítése

Repülővel: Lefkada egy kis sziget, viszont nem rendelkezik saját repülőtérrel, de egy lebegő híddal van összekapcsolva a görög szárazfölddel. A repülőtér Preveza-ban található, amely kb 20 percnyi autóút a sziget fővárosáig. Charter járatok a nagyobb európai városokból, így Budapestről is indulnak Preveza-ba.

Busszal: Számos utazási iroda kínálja az útjai között Lefkada szigetét is, leginkább szeptember és október közötti időszakokra. Itt elsősorban 7 vagy 14 éjszakás időtartamokat kínálnak, hotellel is. Az oda- és visszaút is 1-1 napot vesz igénybe.

Hajóval: Hajóval picit egyszerűbb a helyzetünk, ha a szigetre szeretnénk látogatni, hiszen jó pár helyről indulnak napi rendszerességgel a hajók, kompok mint például Vassiliki-ből, vagy Ithaka-ból, a keleti partról pedig Nidriből számos európai kikötő városba. Olaszországból(Bari, Brindisi, Ancona, Velence, Trieszt) is a népszerű kínálatok között szerepel a sziget.

Autóval: Lefkadát elsősorban autóval érdemes meglátogatni, mert akkor nem vagyunk utazási irodához, charter járatokhoz, hajókhoz kötve. Lefkada 1352 kilométerre található Budapesttől, így legjobb esetben is 14 órás utazásra kell számítani. A legegyszerűbb útvonal Szerbián és Makedónián át vezet,  egészen a görög Preveza-ig, ahonnan már csak 10 percre található a Jón-tenger legnagyobb szigete.

Lefkada varos

Lefkada városa

Lefkada főbb városai

Mint minden szigeten itt is megvannak a nyugodt és forgalmasabb városok is. Igazából mindenki el tudja dönteni, hogy számára mi a fontos: a pihenés vagy inkább a szórakozás.

 • Agios Nikitas – csendes és nyugodt kisfalu 200 állandó lakossal
 • Kalamitsi – A sziget legidősebb faluja
 • Nydri – A sziget legforgalmasabb városa
 • Karya
 • Vasiliki – Nidrit követi a népszerűségi listán, viszont itt inkább a csend a nyugalom a jellemzőbb
 • Sivota – Csendes halászfalucska
vassiliki

Vassiliki

Lefkada látnivalók

Lefkada templomjai és bazilikái szokatlan építészeti stílussal rendelkeznek, melyeket befolyásol a velencei építészet és a Jón-szigeteki falfestés, a pompás faragott fa ikonok.
Lefkada Régészeti Múzeum: Kulturális központ Lefkada körzetében(A. Sikelianou és N. Svoronou utca) A Paleolitikum kor(200.000-35.000) leleteitől a késői római kori leletekig találhatjuk meg egy nagyobb szobában. Egy másikban pedig a német archeológus Willhelm Dairpfeld leletei láthatóak. Ő volt a személy aki előállt a lefkadai Ithaka teóriával. Természetesen található még itt eszközök és bronz és réz ékszerek, ősi sírok leletei, leginkább az ősi város Nirikos, Nydri, Hoirospilia, Evgiros, és a Fryni barlangból.

Sivota

Sivota

Nyitva tartás: Hétfő kivételével mindennap: 08:30 – 14:30
Belépő: tanulóknak 1€, amúgy 2 €

Lefkada Lagúna: A sziget lagúnája az egyik legjelentősebb vízi élőhely a Jón-szigetek közül, melyet a Ramsari Egyezmény is véd. Itt található egy meglehetősen régi halas farm is. A terület ad otthont számos bájos madárfajnak, mint a sirályok, gémek, hattyúk, vadkacsák, vadludak és még sorolhatnám tovább.
Gramofon múzeum: Egy kis magánmúzeum lemezjátszók, zenei feljegyzések, ritka használati tárgyak és dísztárgyak számára, melyet egy helyi zenekedvelő gyűjtött össze.
Városi könyvtár: Neoklasszicista épületben található a Lefkadai főkönyvtár. Számos könyv, feljegyzés és jón-szigeteki szent életrajzírók(Doxaras , Patsaras , Roussos stb) műveibe kaphatunk betekintés.
Gyrai szélmalmok(jelenleg már csak egy látható, de régebben 12 darab volt belőle): A legtöbb orosz nevet viselt, mint Orloff, Metzikoff, Moscovas, köszönhetően az orosz import búzának.
Haramoglios Speciális Lefkada Könyvtár: könyvgyűjtemények és egyéb dokumentumokat találhatunk itt, melyet elsődlegesen a sziget lakói írtak. A gyűjtemény a Guiness Rekordok Könyvébe is felkerült.
Panaghia ton Vlachernon templom: a hamu zöld olívafa erdőben található. Itt található a Szent Evangélium egy másolata is.
Kouzubey-ben 2 tradícionális kávé bolt: Ezek a boltok tradicionális görög gyümölcsöket, finom szárított paradocsomot, vanília ízesítésű desszetereket és soumada-t kínálnak a látogatóknak.
Faneromeni kolostor: egy kis dombon található, Lefkada városában.  Panaghia Faneromeni, a sziget védőszentje. Ezen a helyen állt Artemis temploma is.
Déli világítótorony: A déli foknál egy szép világítótorony található, amely a legenda szerint Sappho, a híres görög költőnő itt ugrott bele a 60 méteres mélységben található vízbe. Amennyiben rászánnád magad, hogy megnézed a világítótornyot, érdemes délután, estefele menni, mert a naplemente mesés látványt kínál
Dimossari Vízesés: Nidri-től nem messze található Lefkada legnagyobb vízesése. Ide leginkább előszezonban, vagy utószezonban érdemes ellátogatni, mivel a legmelegebb időszakokban ki is száradhat a vízesés. Az úton narancs- és citromültetvények váltják egymást.

lefkada agia mavra

Agia Mavra

Agia Mavra( vagy Santa Maura): Lefkadát 1294-ben elfoglalták a franciák és a szigetet felajánlották Jánosnak, Durazzo hercegének(Árpád-házi Mária nápolyi királyné fia volt), aki később(1332-) Albánia uralkodója lett. János kezdte el építtetni a várat, amely még napjainkban is látható, a sziget bejáratánál. A középkorban ezt a részt Agia Mavra várnak nevezték el és a történészek szerint egy ideig az egész szigetet így emlegették. A lehengerlő vár a 14. századig épült és a hajdani szicíliai uralkodók közreműködésével, akiknek a célja az volt a területtel, hogy megvédjék a várral a fővárost. Egy elegáns templom is látható itt, amely nyaranta számtalan kulturális eseménynek ad otthon és vonzza a turistákat a szigetre. Mivel a sziget legészakibb részén található, így a földrengések és tűzvészek is komoly gondot okoztak a várnak, melyet több alkalommal is renováltatni, felújítani és bővíteni kényszerültek. A vár meghatározó stratégiai pontja volt a szigetnek, így komoly harcok voltak érte az évszázadok során. Leginkább a török és velenceiek cseréltek gazdát gyakran a területen az évszázadok során.
Papanikolis, Görögország második legnagyobb barlangja: Meganisi a legnagyobb a kis szigetecskék közül, ami 4 tengeri mérföldre található Nydritől. 3 kis település található itt és a híres Papanikolis barlang, amely 30 méter mélyen található és 3,800 négyzetméteren terül el.
Kalamos:  A kis szigeten található 2 település és egy vár-kolostor. Ajánlott turista célpontként szerepel.

Lefkada strandjai

A turistáknak nehéz dolguk van, ha a partszakaszt szeretnének választani, hiszen mindegyik oldal különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Viszont leginkább a nyugati oldalra esik a választás, mivel a meredek fehér kavicsos partszakasz és a “színváltós víz”  elég meggyőző tud lenni. Ha végül a keleti oldal mellett döntenél, akkor számíts arra, hogy nem nagyon lehet számítani hullámokra, a vízszakasz lassan mélyül és a víz tisztasága is figyelemre méltó.

 • Porto Katsiki – európai szinten kiemelt strand, amit több európai magazin is a top 10-be válogatott a Mediterrán-tenger kategóriában. Meglehetősen nagy és homokos part, fehér sziklákkal karöltve. Ide Nidri és Vasiliki kikötőből napi szinten indulnak járatok. Az út 1,5, 2 óráig tart. Lefkada várostól 40 kilométerre található.
 • Kathisma – A strand főszezonban meglehetősen túlzsúfolt, viszont nagyon könnyű megközelíteni Agios Nikitasból.
 • Egremni – Az egyik leghosszabb strandja a szigetnek
 • Kavalikefta – A turisták véleménye szerint az egyik legszebb és leghangulatosabb partszakasz
 • Gialos
 • Agios Nikitas
 • Vassiliki strand – A széles, de árnyékos öböl a sziget déli részén található és híres a szörfőzésről az erős szél miatt. Délutánonként meglehetősen erős szél szokott fújni a hegyek felől. A Beaufort-skála szerinti értékeket nézve 9-es is szokott lenni, de általánosságban a délután folyamán 5(30-39km/h szél)-7(50-62 km/h)-es értékek a jellemzőek. A part egy része, mely a “Ponti” nevet viseli elsősorban szörfösök számára “van fenntartva”, viszont oda lehet menni hozzájuk figyelni, de csak halkan. Lehet kenukat és katamaránokat bérelni a partszakasz fő részén.
 • Aghiofili
 • Pefkoulia
 • Nidri
 • Dessimi-öböl
 • Mikros Gialos
 • Tsoukalades
 • Mylos
 • Agios Ioannis
Panagia Faneromeni kolostor

Panagia Faneromeni kolostor

 Lefkada különleges ételei és italai

Lefkada, mint akár csak a többi görög sziget szereti kihangsúlyozni a hazai ételeket, így a Muszaka, Souvlaki és a Gyros mindenhol megtalálható. A turizmus fellendülésével egy időben megjelentek az olasz, thai és kínai éttermek is, viszont ettől függetlenül a szigeten még mindig több a hagyományos görög étterem. Ha már Görögországban vagy, akkor természetesen érdemes a hazai ízekre szorítkozni, és kipróbálni a nálunk is kapható tzatziki salátát is, hiszen azért mégse olyan az íze, mint ha itthon ennél. Mivel a halászat is jelentős a szigeten így a különleges helyi tengeri halakat is végigkóstolhatod.

Az alkoholt se vetik meg a szigetlakók, hiszen megkóstolhatod a mazsolából készült Mavrodaphne-t, vagy a már megszokott görög Mythos hideg sőrt is szürcsölgetheted egy kiadós napot követően. Amennyiben viszont erősebb ital felé húzna a szíved, akkor az Ouzo és a Metaxa, mint görög ital, természetesen megtalálható az étlapon. Ajánlom figyelmedbe még a Cippuro-t(ánizsos tönkölypálinka) és a Retsina-t(gyantával készített fehérbor).

Lefkada időjárás

A táblázatban látható adatok a havi átlagot mutatják, viszont meg kell jegyeznem, hogy ezek nem tükrözik a legmagasabb értéket, mely főszezonban, tehát július-augusztus között megközelítőleg 40 fok is lehet.

Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  12  12 14 28 22 26 28 29 25 22 17 13
Legalacsonyabb  6  6 8 10 14 18 20 20 18 14 11 7

Lefkada térkép

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]