Sitia

Sitia vagy Siteia egy kis, de egyben elbűvölő piacváros a Lassithi prefektúrán, Kréta északkeleti részének csücskében. Lassithi prefektúra egyik legmesésebb városa, nyaranta több tízezer turistával. A város egy mesés kis öbölben kapott helyet. Az egész környék remek festői képet ad, minden természetkedvelő számára, hiszen magas hegységek, dombok, barlangok, völgyek és homokos tengerpartok váltogatják egymást, amíg a szem ellát. Az éghajlat mediterrán és afrikai éghajlat kombinációja, meleg, száraz területekkel.

A város remek kikötővel rendelkezik, így tökéletesen ki tudja szolgálni a Piraeusból és más szigetről érkező kompokat is. A kikötőbe délután érdemes ellátogatni, mikor a nap már elindult lefelé és a kikötőben levő hajók csodás festői képet kínálnak. A tengerparti rész fenyőfákkal van díszítve és egyszerű, de praktikus gyalogos utakkal van kiépítve a sétálórész, hogy ezzel a város még mesésebb és romantikusabb legyen az ide látogató turisták számára.

A város lakói híresek a vendégszeretetükről és a meleg fogadtatásukról. A tradicionális városlakók nyugodtsága meglehetősen kellemes visszajelzéseket kapott világszerte, így a Krétára látogató turisták előszeretettel mennek Sitia városába, hosszabb-rövidebb időre.

sitia kreta

Sitia kikötő

Sitia megközelítése

Sitia repülővel: A Lassithi prefektúra egyik legfontosabb városa, mivel a repülőterének segítségével naponta indít járatokat Athén-ba, Rodosz-ra, Santorini-re Karpathosra Kassos-ba és Aktio-ba. Charter járatokkal is el lehet érni a várost a nyári hónapokban.

Sitia komppal: Amennyiben Athénban vagy a Dodekanészosz-szigeteken tartózkodnál, akkor lehetőséged van komppal eljutni Krétára, Sitia városába. Napi járatok is indulnak Pireusz(Piraeus)-ból.

Sitia autóval: kétféleképpen lehet megközelíteni  Sitia városát.

Az első variációban (Chania – Rethymno – Heraklion – Agios Nikolaos – Sitia).
Sitia 82 kilométerre található Agios Nikolaos-tól, 147 kilométerre(2 órára) Herakliontól és 226 kilométerre(3 óra) Rethymno és 286 kilométerre Chania-tól. Agios Nikolaos-tól az út meglehetősen remekre sikeredett, hiszen innentől kezdve végig a tengerpart mentén haladhatsz. Az út közepes minőségű, van pár húzósabb kanyar Kavoussi után, de összességében jónak mondható.

 A másik útvonalnál a déli oldalról lehet elérni a várost.
A déli szakasz Tymbaki és Mires-ből indul, Viannos-on keresztül egészen Ierapetra-ig. Innen haladhatsz Makry Gialos felé, vagy pedig Ierapetra városából elindulsz Sitia irányába. Makry Gialos pár kilométerrel Ierapetra után található, viszont innen is megy  egy viszonylag jó minőségű út a dombokon keresztül.

Busszal Sitia-ba: Minden nagyobb városból lehetőséged van eljutni Sitia városába. A városból pedig Zakros és Palaikastro felé lehet továbbmenni.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]