Samaria-szurdok

A Samaria Gorge (magyarul Samaria-szurdok, görögül Φαράγγι Σαμαριάς vagy csak Φάραγγας ) egy görög nemzeti park Kréta szigetén, ami a legnagyobb turista csalogatója a szigetnek.

A szurdok délnyugat Krétán, pontosabban a Chania prefektúrában található. Egy kis folyónak köszönhetően jött létre, ami a Fehér hegyek(Lefká Óri) és a Mount Volakias között található. Számos más szurdok van még a Fehér Hegyek területén, ami hasonló szépségekkel bír, de a turisták szinte nem is tudnak róluk. Sokan azt állítják, hogy ez a szurdok 18 kilométer hosszú, Omalos település(északi oldalon) és Agia Roumeli falu között terül el. Valójában a szurdok csak 16 kilométer hosszú, 1250 méteres magasságban kezdődik(északi oldal)  és a Líbiai-tenger partjainál ér véget Agia Roumeli falunál. A Samaria Nemzeti park 13 kilométer hosszú, de még 3 kilométert kell megtenni ahhoz, hogy elérjük Agia Roumelit és a parkolót, tehát így összességében nézve az út 16 kilométeres. A szurdok leghíresebb része Kapu( pontosabban fogalmazva a “Vaskapu”), ami egy nagyon kis átjáró és a közre fogó falak megközelítőleg 300 méteres faloszloppal alkotják meg a kijáratot. A szurdok 1962-ben lett a nemzeti park része, köszönhetően a kri-kri(krétai kecske) kecskének, amely itt talált menedéket magának. Állítólag 450 növényfajt található a szurdokban.

samariageorge3

A szurdok május elejétől egészen október végéig áll nyitva a látogatók számára. Telente a magas vízállás miatt a szurdokon szinte lehetetlen az átkelés. Ha esik az eső, akkor is lezárják a szakaszt, a lezúduló kövek miatt. A belépés a nemzeti park területére 5 euróba kerül(gyereknek 15 év alatt ingyenes, tanulók számára 2,5 €).

samaria gorge

Samaria Gorge vaskapu

Mit is kapsz 5 euróért?

  • Az út karban van tartva és sokkal kényelmesebben járható, mint a krétai ösvények nagy része
  • Gondnokokat találhatsz bizonyos szakaszonként, akik segítenek neked bármilyen sérülés vagy probléma esetén
  • Samaria elhagyatott faluban egy doktor is van(állítólag)
  • Tiszta forrásvizet garantálnak, így nem kell sok vizet cipelned
  • WC-ket(2km-enként) és szemetesládákat is biztosítanak számodra. Kevés szemetet találhatsz az úton, mivel ezeket folyamatosan összeszedik
  • Van pár szabály(tilos tüzet gyújtani, fészkeket szétrombolni, a szurdokban éjszakázni csapdákat állítani, kutyát vinni, énekelni, kövekkel dobálózni…. ), amiket be kell tartani annak érdekében, hogy a park sokáig kellemes hely lehessen mindenki számára.

samaria gorge 1

Mivel a parkban senki nem maradhat így a jegyek alapján a “gondnokok” folyamatosan ellenőrzik a személyeket, hogy senki se ragadjon benn éjszakára és kiérhessen még sötétedés előtt.

Samaria falu éppen, hogy csak a szurdokon belül található. 1962-ben lett lakatlan, azért, hogy teljes mértékben a nemzeti parké lehessen ez a terület és senki se zavarhassa meg az itt élő élőlényeket. A falu és a park is a nevét Samaria falu templomáról kapta, az Ossia Maria templomról.

samaria2

Mivel ez a szakasz a leglátogatottabb terület, így a turista buszok csak úgy özönlenek a szurdok bejáratához. Már kora reggel 7-7.30 fele megérkeznek az első buszok és nekiveselkednek a turisták a közel 7 órás kalandnak. Chora Sfakion-nál, tehát a szurdok kijárata közelében található falunál várja “kalandorokat” a busz, amely a szurdok bejáratához vitte a turistákat. A helyi turista program szervezők folyamatosan szervezik a túrákat a szurdokhoz. Az árukban benne van a szállítás oda és vissza.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]