Malia

Malia 37 kilométerre található Herakliontól, félúton Agios Nikolaos felé. A főút kettéosztotta Malia városát, délebben található Malia óvárosa, ami a Mount Selena lábánál helyekedik el, míg Malia újabb része pedig északra, a part felé kapott helyet. Híres volt sokáig a paradicsomjáról, de idővel ez változott, mivel a turisták elkezdték ellepni a Kréta szigetét és ezek a paradicsom földek lecserélődtek hotelekké és kis kocsmákká és bárokká.

 A turizmus 2 képzeletbeli arccal illette Malia-t és ezt az elméletet Robert Louis Stevenson 1886-ban osztotta meg a nagyközönséggel.

  •  Az egyik oldalról Dr Jekyll, Malia régi városa a szűk utcáival és murvafürt virágaival, kis kocsmáival és nem mellesleg a kellemes élő görög zenéjével
  • A másik oldalról pedig Mr Hyde, a parti üdülőövezet a bárokkal, night clubokkal és végeláthatatlan éjszakai élettel
malia varos

Malia városa

 Amennyiben te inkább a Jekyll táborba sorolnád magad, akkor maradj az óvárosban, a főúttól délre. Ha viszont Hyde táborát erősítenéd, akkor a part melletti Malia éjszakai élete csak rád vár.

Malia megközelítése

Malia busszal: A városba számos busz indul Heraklionból. A pontos menetrendet érdemes megnézni a buszmegállóknál.

Malia autóval: Malia megközelítése a főúton a legegyszerűbb, ha Heraklionból próbálnánk eljutni a krétai éjszakai élet központjába. A fővárosból kiérve haladj keletnek az úton Agios Nikolaos felé. A város körülbelül 30-40 percnyi útra van. Amennyiben csak a Minószi Maliai Palota érdekel téged, akkor haladj Agios Nikolaos felé, ne menj be Maliaba, és ha elmentél a város mellett, akkor 2-3 kilométer múlva fordulj balra. Az út egészen a Maliai Palotához és a tengerparthoz vezet téged.

malia park

Malia Park

Pár hasznos infó Malia-val kapcsolatban

Malia-ban számos hotel vár rád, melyeket le tudsz foglalni az interneten is, viszont helyben is találhatsz magadnak említésre méltót, ha csak egy-egy napig szeretnél csak a városban maradni. Van itt kicsi és nagy hotel is, csillagos és csillag nélküli. Apartmanokat és studiokat is bérelhetsz a partnál és az óvárosban is, attól függ, hogy szereted-e az éjszakai bulizókat, vagy nem. Minden egyes sarkon vár rád egy kocsma vagy egy étterem, ami mindenféle ételspecialitásokkal vár téged. A városban sok az autóbérlési lehetőség, mivel ez a rész igen kiemelkedő turista célpont a szigeten és a fiatalabb turisták is csak “3 S”-ként (sun, sea and sex – tehát napfény, tenger és sex) emlegetik.

Kávézókkal és a clubokkal sincs Malia-nak problémája. A parti úton haladva Stalis felé pedig még több szórakozóhelybe lehet botlani. A legtöbb pénzautomata(ATM) Malia part melletti felén található, de arra figyelni kell, hogy nem mindig sikerül feltölteni a pénzintézeteknek az automatákat, így érdemes a hétvége előtt felvenni egy-egy nagyobb összeget.

2 nagyobb szupermarkettel rendelkezik a város, az egyiket a Malia part melletti útján találhatod, a másikat pedig az Agios Nektarios templom mögött, míg a kisebb boltokba pedig mindenhol belefuthatsz.

A taxi állomás az Agios Nektarios templom előtt található.

malia palota

Minószi Malia Palota romjai

Malia Beach Road

A főút északi oldalán, új Malia-ban leginkább hotelek, apartmanok, éttermek és kávézók találhatóak. A Dimokratias út, az Agios Nektarios templomtól északra, egészen a tengerpartig húzódik és ezt az utat hívják Malia Beach Road-nak. Itt teljesen más kép tárulhat a szemed elé, mint az óvárosban. Leginkább klubok, kávézók, bárok, angol és ír pubok és gyors éttermek váltják egymást, felszolgálnak bármit amit a vendég kíván souvlaki-tól kezdve egészen a pizzáig is. Amennyiben véletlenül reggel tévednél erre az útra, akkor nem sok emberrel találkozhatsz, aki talpon lenne ilyen “korán”. 11 óra körül láthatod kisétálni az első turistákat a strand irányába.

malia tengerpart

Malia látnivalók

Ha Malia látnivalóival szeretnéd kezdeni, akkor érdemes ellátogatnod az óvárosba, pontosabban Agios Nektarios templom mögötti részre. A késő délutáni órákban a szűk utcák, a hangulatos éttermek tökéletes romantikus programot kínálhatnak számodra. Ha szeretsz vásárolgatni, akkor Stalis felé kell elindulnod, hiszen az út tele van boltokkal, éttermekkel, kocsmákkal, kávézókkal és bárokkal. Ez az útszakasz követi a partot és könnyen meg fogod találni, hiszen meglehetősen forgalmas szakasz.

Malia tengerpartjához közel, fordulj jobbra, tehát nem Stalis felé. Ebben az irányban található a homokos tengerparton kívül Malia történelmi része is. Az úton éttermek, kis boltok és autóbérlő irodák váltják egymást. Félúton belefutsz a maliai kikötőbe, ami egy kis kikötő, viszont itt csak a kis templomot érdemes megnézni, amit óriási fenyőfák vesznek körbe.

Malia-ban van egy vízi park is, ami a Malia Slides nevet viseli. Van itt még focicentrum és egy 18 lyukas minigolf pálya is.

malia obol

Malia-öböl

Maliaból vezet egy út Krassi faluba, ahol kis patakokat és szökőkutakat tekinthetünk meg, óriási fenyőfák takarásában. Krassiból vezet egy út tovább a Panagia Kera kolostorhoz és a Lassithi-fennsíkhoz. Itt van a híres Dikteon barlang, Kréta egyik barlangja(2 van összesen), amely arról híres, hogy a legenda szerint itt született Zeusz.

Malia pár kilométerre van csak Hersonissos-tól, ahol számos kis strand van pörgős éjszakai élettel megfűszerezve. Hersonissostól nem messze van Koutouloufari, Piskopiano és Ano Hersonissos tradícionális falvak is. Ez a pár falucska egy délutánt mindenképpen megér. Amennyiben messzebbre el szeretnél jutni a szigeten, akkor melegen ajánlom Agios Nikolaos városát és a festői kis tavát, a Voulismeni-tavat. A városból tovább mehetsz hajóval a Spinalonga szigetre, ahol megtekintheted a velencei erődöt és az itt helyet kapott kis házakat, ahová régebben a leprásokat zárták el a krétai lakosoktól.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]