Korfu látnivalók

Régészeti múzeum

A régészeti múzeumban őrzik a 2 értékes szentélyoromzatot, mely több mint 2500 éves történelmet tudhat magáénak. Az egyik oromzat Gorgó-timpanon ie 600-ból származik. A Gorgók ókori görög mitológiai alakok voltak, pontosabban Medusza, Sztheinó, Eurüalé-t értjük a Gorgók alatt . A célja ennek az oromzatnak az volt, hogy megóvja a szentélyt mindenféle bajtól, ezért Medúzát ábrázolta az oromzat, hiszen Medusza nézése kővé dermeszt mindenkit aki ránéz.

A másik oromzat egy ie. 500-ból származó, mésztufából készült timpanon, amely Dionüsszoszt és Oinopiont ábrázolja.

Cím: Kerkyra, P. Vraila-Armeni 1.
Belépőjegy: 3 €

Paleo Perithia

Korfu szigete ismert a velencei építészetről, gyönyörű tengerpartjairól, görög kocsmáiról és a szigetlakók kedvességéről. Viszont van pár hely, amely ismeretlen mindenki számára, például az Old Perithia. A történelmi (Old) Palea Perithia (a sziget egyik legszebb faluja, melyet látni kell) északkeleten található, a Pantokrator hegy lábánál és a legöregebb korfui településnek számít. Csak 130 ház található itt, melyeket kézzel építettek, így már az évszázadok megtették a dolgukat és számos épület össze is omlott, de folyamatosan újítják fel a házakat, ahogy a pénzbevételek engedéyezik. A faluban az utcák macskakővel vannak kirakva és 8 templom veszi körbe a falut. Perithia a világörökség részét képezi és ezért  kiemelt turista célpontként kezelik. Ha egy kis kiadós sétát követően elfáradtál, akkor térj be a 4 helyi kocsma egyikébe és kóstold meg a Perithia specialitásokat. Paleo Perithia-t ajánlott autóval megközelíteni, de mivel kevés a parkolóhely a közelben, így fel kell készülnöd egy kis domboldali sétára. A falu központjában hozzájuthatsz szuvenírekhez, innivalóhoz és hasznos helyi térképekhez is, így akár vezető nélkül is felfedezheted a környéket. A falu lakói a második világháborút követően levonultak a tengerparthoz, ahol megalapították Néa Perithia-t.

Cím: Perithia, Korfu ( Pantokratortól északra légvonalban 5 km-re található)

paleopolis

Paleo Perithia

Mon Repos

A villát Thomas Maitland angol megbízott építtette magának nyári rezidenciának és kedvesének a korfui Nina Palatianou-nak. A rezidencia 1828-1831 között épült, de a megépülését követően Maitland-et Indiába irányították át, így tulajdonos nélkül csak néha lakott benne valaki, leginkább brit kormányzók élvezhették a villa pompáját. 1833-ban szépművészeti iskolaként működött, míg 1834-ben a park is megnyitotta kapuit a nagyközönségnek. 1863-ban Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, vagyis Sisi  is a falak között élt rövidebb ideig. Bele is szeretett a szigetbe, így megépíttette magának az Achilleion palotát. A Görögországgal kötött megállapodás következtében a korfui Mon Repos I. György görög király nyári rezidenciája lett. Ő nevezte el a villát Mon Repos-nak. Királyi nyári rezidenciaként működött egészen 1967-ig, a görög monarchia megszűnéséig. A villa innentől kezdve kihasználatlanul állt egészen 1990-ig. Ebben az évben felújították, majd 1994-ben a görög állam sajátította ki magának.

Jelenleg múzeumként üzemel és számos Jón-szigeteki kincset tekinthetünk meg, ha ellátogatnánk a Mon Repos villába..

Cím: Kerkírától délre található az Artis útról nyiló kis utcán lehet megközelíteni (GPS: 39.606217,19.926045)

Park nyitva tartás: 8:00 – 19:00 (ingyenes)
Múzeum nyitva tartás: Kedd- Péntek: 8:30 – 15:00 (2 €)

mon repos

Mon Repos

Koríszion-tó (Korission-tó)

A Korission-tó Chalikounas falutól délre található, és ez a tó képezi Korfu legnagyobb lagúnáját. Egy keskeny kis föld szakasz választja el a Jón-tengertől, viszont egy ponton összeköttetésben áll a tenger a tóval. A természeti adományának köszönhetően különleges vad- és növényvilággal rendelkezik. Egy ismert strandja van, amely a Chalikounas strand/part nevet viseli és a tengert elválasztó földszakasz közepén található. A helybéliek szent helynek tartják a tavat, mivel állítólag a 2. világháborúban több száz korfui nőt és gyereket öltek meg a tó közvetlen közelében a német katonák.

korission to

Korission-tó a repülőről

Császártrónus (Kaiser’s Throne)

1908 és az 1. világháború között, II. Vilmos császár a nyarait az Achillion palotában töltötte, de számára a kedvenc hely Korfu szigetén Pelekas faluja volt. Nem nehéz megérteni, hogy miért állt a szívéhez közel a kis falucska. A település közelében található egy kis domb, amely tetejéről 360 fokos panorámában lehet megtekinteni a szigetet és a meseszép a naplementéjét. Mióta megépítette a “trónját” azóta sok minden változott, de a kilátás megmaradt.

kaisers throne csaszartronus

Császártrónus pelekas falujában

Canal d’Amour (Szerelem csatornája)

Sidari városánál már írtunk erről a mesés helyről, de azért itt is ejtenék róla pár szót. Az öbölben találhatunk egy különleges sziklaalakzatot, amely a Canal d’Amour nevet viseli. A helyiek úgy tartják, hogy 1 szerelmes pár egymás felé fordulva váltak kővé, hogy az idők végezetéig nézhessék egymást. Ebből következik a turisták számára érdekes legenda, mely szerint ha a fiú és a lány együtt úszik át a két sziklarész között, akkor örökké szeretni fogják egymást.

Bizánci múzeum

A Bizánci múzeum a Panagia Antivouniotissa(jelentése: szemben a hegyekkel) templomban található és az egyik legöregebb és leggazdagabb egyházi műemléke a városnak. A 15 század végén épülhetett, 1 templomhajós felépítéssel. A Bazilika teteje fából, míg a falak és a padló kőből épült. 1979-ben az Alamanos-i család úgy döntött, hogy a görög államnak adományozza a templomot, feltéve, hogy Keresztény művészeti múzeumként működik tovább. 1984-ben a szükséges felújításokat követően felavathatták a templom-múzeumot. 1994-ben a második felújítást követően pedig további műtárgyak kaphatott végső helyet. A múzeumban 90 hordozható ikont tekinthetnek meg a látogatók, melyek a 15. század második felétől egészen a 19. századból származó ikonokat foglal magában. Leginkább az 1664-es évet követő ikonok kapnak helyet, mivel ez a dátum fontos szerepet játszott a görög ikonkészítésben,mert rengeteg menekült(török-velencei háború Kréta szigetéért 1645-69) krétai festő látogatott el a szigetre, hogy letelepedjen, vagy hogy innen juthasson el Velencébe.

A látogatóknak lehetősége van megtekinteni a Szűz Castelani Hodegetria ikont, mely a 15. század második feléből származik, vagy a Szent Sergius, Bacchus és Justine-t, amelyet a Trimartyros templomnak készített Michael Damaskinos a Lepanto-i csatát követően. Sírfelirat(Epitaph) ikon, amit Emmanuel Tzanfournaris készített. A kis ikon, melyen a 3 arkangyal látható és Geroge Cortezas készítette a 17. század első felében. Emmanuel Lambardos és Jeremias Palladas munkái, akik kivételes tehetséggel voltak megáldva és végül a Dodecaorton ikonok, melyet Emmanuel Tzanes készített a Justiniani család megbízásából 1657-ben. Egyéni munkák láthatóak Angelos, Andreas Ritzos, Ioannes Moschos, Theodoros Poulakis, Victor, Emmanuel Skordilis, Stefanos Tzankarolas és Constantinos Contarinis festőktől.

 Belépőjegy ára: 2 €

Cím: Antivouniotissa templom
Arseniou utca (Mourania)

Nyitvatartás: Kedd – Vasárnap: 08:30 – 15:00

Angelokastro

Paleokastritsa bemutatásakor már említettem Angelokastro várát, amely kiemelt fontosságú stratégiai pont volt az évszázadok során és ezt a velencei uralom alatt rend szerint ki is használták. A várat nem tudták elfoglalni és ez a hely bástyaként szolgálhatott Korfu, Velence és Görögország számára is.

angelokastro

Angelokastro

Achilleion palota (Ahílion)

Az Achilleion palotát Sisi építtette. Sisi a szépséges királynő hatalmas és a fia, Rudolf halálát(1889) követően pedig igen sebezhető karakter volt. Egy évvel később Sisi megépítette Gastrouri régióban a palotáját 10 kilométerre délre Kerkyrától. A központi témája a kastélynak Akhilleusz volt, a mitikus görög félisten, akit nem lehetett legyőzni. Sisi folyékonyan beszélt görögül, így teljes mértékben át tudta magát adni a görög mitológiának. Sisi a birtokot a korfui Petros Vrailas Armenis-től kapta, Sisi viszonzásul pedig egy hatalmas gyémánt brossal ajándékozta meg Petros-t.

A Palotát az olasz építész Raffaele Caritto tervezte. Ernst Herter,a  híres német szobrász álmodhatta meg a görög mitológiai szobrok nagy részét a kastély birtokán. Az ő híres alkotása volt a haldokló Akhilleusz szobor, melyet 1884-ben készített  és jelenleg az Achilleion-i kert közepén tekinthető meg. A palota klasszikus görög szobrokkal van körülvéve és leginkább egy bizonyos személlyel, Akhilleusszal találkozhatunk. Emiatt kapta a kastély az  Achilleion nevet. Az építészeti stílus pompei stílus és építészeti párhuzamosságot lehet vonni az orosz rezidenciákkal a Krím félszigeten. Sisi haláláig 1898-ig látogatta a palotát.

Sisi halálát követően II. Vilmos német császár vásárolta meg a palotát 1907-ben és nyári rezidenciaként használta. A látogatásai alkalmával diplomáciai tárgyalásait is a meghitt, mesés környezetben ejtette meg. Johannes Götz készített Vilmos számára egy szobrot, amely impozáns megjelenésű Akhilleuszt(oroszlán fej a térdvédője a görög hősnek a szobron) ábrázolja védekező állásban. A szobor most a kert északi részén található a Kerkyrába vezető úton. A szobor pálmafákkal van körülvéve. Vilmos 1914-ig, az első világháború kezdetéig látogatta az Achilleiont.

Az első világháború alatt a palota francia és szerb seregek katonai korházaként funkcionált. A világháború után a görög államhoz került a Versailles-i békében foglaltak miatt és 1919-ben már meg is kezdődtek a palota felújítási munkálatai. A két világháború között kormányzati épületként használták, nem mellékesen jó pár ereklyét is itt árvereztek el. A második világháború alatt a Tengelyhatalmak katonai főhadiszállásként használták. A második világháborút követően pedig a Hellenic Tourist Organization(HTO), vagyis a Hellenikus Turista Szervezet kezébe került a palota.

A császári és a későbbi korszakokban is diplomáciai helyszínként használták a palotát és 1994 és 2003-ban is itt szervezték az európai mezőgazdasági miniszterek csúcstalálkozóját.

Napjainkban múzeumként használják. Csak a palota alsó szintje látogatható. Számos uralkodói tárgy maradt fenn a század során, mint bútorok, festmények, szobrok és más tárgyak. Érdemes hozzátenni, hogy az alsó szint klimatizált, így ha a nagy melegre hivatkozva nem akartok elmenni megnézni a palotát. A part felé haladva megközelíthetjük a Kaizer’s Bridge(Császár hídja) dokkot, ahol II. Vilmos személyes kikötőjét tekintheted meg. Innen juthatott el a legkönyebben az Achilleion palotába.

 Belépőjegy: 7 €

Nyitvatartás:

Hétköznap: 08:00-19:00.
Szombat, Vasárnap. 08:00-14.30.

Cím: Achilleiou, Achilleio

Achilleion Palota

Achilleion Palota

Kagyló múzeum

A kagyló múzeum nem egyedi Görögországban, de a Korfuban található múzeum Európa egyik legnagyobb kagylómúzeuma. Több ezer kiállított darab látható itt megcímkézett formában. Egyedi kagylók  és szuvenírek kaphatóak kagylómúzeum boltjában.

A kiállításon látható: kagylók, szivacsok, korallok, bebalzsamozott halak, rákok, cápák és állkapcsaik, tengeri sünök, melyek az Indiai-, Csendes-, és a Földközi-tengerben találhatóak.

Cím: Benitses kikötői rész, északi vége felé, 49084 Korfu,

Tel: 26610 72227

nyitva tartás: 10:00-21:00

Korfu Aqualand

A Korfu szívében található vízi élménypark, mely könnyen megközelíthető a sziget bármely pontjáról. 1995 óta évről-évre fejlesztik a parkot a híres Disney Park építői. Az Aqualand minden fajta vízi szórakoztató eszközt felhasznál a medencéinél, hogy az ide látogató turistáknak felejthetetlen élményt varázsoljanak. A 75 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő parkot vízi oázisnak is hívhatnánk, hiszen minden egyes pontja tökéletesen lett megalkotva. Lazíts a juharfák árnyékában vagy akár csúszdázz a többsávos csúszda arzenál egyikén.

Ingyenes napágy és napernyő, öltözők, zuhanyzók, kiemelkedő étel választék, ingyenes parkolási lehetőség és kiképzett vízi mentők állnak a rendelkezésedre az ott-tartózkodásod során. A vizet naponta szűrik speciális eszközökkel, azért hogy mindenki számára a legjobb minőséget kínálhassák a vízminőség terén is.

Cím: Agios Ioannis, Korfu
Tel. 2661058351

Nyitvatartás: 10:00-16:00 (májustól-októberig)

Egész napos jegy( 10:00 – 18:00 )

Korosztály Ár
0-4 év között Ingyenes
5-12 év között 17 €
13-65 év között 25 €
65 - 17 €
 Délutáni jegy(15:00 – 18:00)

Korosztály Ár
0-4 év között Ingyenes
5-12 év között 13 €
13-65 év között 18 €
65 - 13 €

Lehet kapni bérleteket is:

Heti jegy 50 Euro 70 Euro
2 napos bérlet 20 Euro 30 Euro

korfu aqualand

 Gardiki erőd

Egy bizánci erőd romjai, amely Agios Mattheos-ban található, a sziget déli részén. A faluból kifelé kövesd az utat a Korission-tó felé.

Olivafa múzeum

Az Olívafa múzeum egy régi olíva malomban kapott helyet, mely épület a 20. század elején épült és óriási eszköz kollekcióval rendelkezik az olíva gyártáshoz szükséges eszközökből és a helyi farmerek által használt tárgyakból.

Cím: Kynopiastes(Kinopiastes) GPS: 39.568026,19.883049

Kassiopi vár

Egy középkori vár romjait lehet megtekinteni, amennyiben a választás Kassiopira esne. A kikötő negyedben táblákkal van jelezve a megközelítési irány.

Artemis templom

Egy római fürdő maradványa. Úgy vélik, hogy egy csoport római épülettel együtt épült Acharavi városában. 1985-ben fedezték fel a templomot.

Szent György Templom (St. George Church)

Anglikán templom katonák számára. Antony Emmet tervei alapján készült. A belseje az 1943-as német bombázások során megsemmisült, de 2008-ban sikerült restaurálni a régi mására. Miután egyesült Görögország a Jón-szigetvilággal, Ortodox templom lett belőle. Az öreg erődítmény(Old Fortress) területén található.

Vidos sziget

Egy szerethető kis szigetecske Korfu városától nem messze. Remek lehetőséget kínál egy különleges strandoláshoz. Hajóval lehet eljutni ide a régi kikötőből(Old Port) és minden órában van egy járat. szigetre Egészkor Odafele, míg félkor visszafele. A return jegy 1 euróba kerül.

Lazareto sziget

Lazareto szigetet úgy ismerik többen, hogy Aghios Dimitrios és 3 tengeri mérföldre található északkelet Korfutól és 71000 m2-en terül el. A velencei kormányzás korában egy kolostor épült a szigeten és a következő évszázadban egy lepratelepet telepítettek ide és erről is kapta a nevét. 1798-ban Korfu Francia fennhatósága alatt, a szigetecske a török flotta birtokában kötött ki, akik katonai kórházként használták a területet. A Brit hatalomátvételkor a lepratelep ismét megnyitotta a kapuit a renoválásokat követően. A második világháború alatt a Tengelyhatalmak koncentrációs táborként használták, hogy itt tarthassák fogva a görög nemzeti ellenálló mozgalom tagjait. Napjainkban egy olasz sereg számára fenntartott épület maradt meg egy kis templom és egy fal társaságában. A falat kivégzésekhez használták. Felállították a kivégzendő személyeket a falhoz és puskával lelőtték őket.

Kanoni-híd

 A repülőnéző néven ismert híd, ahova érdemes elmenni, hiszen itt láthatod a fel-, illetve leszálló repülőgépeket közvetlen közelről.

Cím: 39.589241, 19.915138, Kanoni-bridge

Paleopolis keresztény bazilika romjai

Paleopolis, egy Korfuban található ősi város, ahol található egy régi keresztény bazilika romja is a Mon Repos palotával átellenben. A bizánci bazilika i.e. 450-ben épült, egy régi görög színház romjaira, Jovia püspök megbízásából. Az épület korai keresztény épület volt, 2 folyosóval rendelkezett, mindegyik oldalán egy-egy templomhajóval és fa tetővel. A templom gazdagon volt díszítve szobrokkal és mozaik padlóval és az egyik legnagyobb bazilika volt Görögországban. A korfui háborús körülmények miatt jó párszor lerombolták az épületet. Például a vandálok és a gótok a 6. században, majd a szaracénok és a normannok a 11. században. Ezt követte a török invázió 1537-ben és végül a második világháborús bombázások. A 11. században épült formájában 3 folyosóval és egy előcsarnokkal rendelkezett. Végül 1680-ban épült újjá a krétai Arsenios Caloudis papnak köszönhetően. 1968-ban a második világháború után az itt talált értékesebb tárgyakat az Old Palace Museum-ba( Öreg Palotai Múzeum) szállították és a templom mozaik felületét helyreállították.

Old Fortress

Az Old Castle(régi vár) a legjobban ismert vár Korfuban. A történelme szorosan összekapcsolódik Korfu városának a történelmével is. Egy sziklás félszigeten épült amely két csúccsal rendelkezett. A vár 600 m hosszú, 200 méter széles és az az építés kezdete a bizánci időkbe nyúlik vissza. A bizánciak az akropolisz keleti csúcsát “hozták helyre” és elnevezték ezt az épületet Sea-towernek(tenger-toronynak, mivel innen jól látható volt a tenger. Egyben megfigyelő toronyként is használták). Abban az időben alapították “Koryfo” városát is. A sziget első neve a “koryfi” (csúcs) névből ered. A fő erődítmény a velencei fennhatóságnak(1402-1797) köszönhetően épült fel. A félsziget a fő szigettől egy várárokkal és falakkal van elválasztva. A vár alatt egy labirintus húzódik és ezek a járatok hatalmas földalatti rendszert alkotnak.

A várban található épületeket a velenceiek építették és lakóhelyként szolgáltak abban az időben a katonaság, politikusok és az arisztokrácia számára. Sajnos egyik épület se érte meg a napjainkat és a most látható épületeket a britek építették a későbbi évszázadban.

1864-ben kitűzték a görög zászlót. Napjainkban több ezer ember látogat el az Old Castle területére, ahol nemzetközi és helyi művészek szórakoztatják a nagyközönséget koncertek és rendezvények alatt. A Jón egyetem egy része is itt található a vár falain belül.

old fortress korfu

Korfu Old Castle

New Fortress (Új vár)

Nem messze a régi kikötőtől található az Új vár. Az építési munkálatok 1577-ben kezdődtek a Velencei fennhatóság idejében és 1588-ra készült el. Az új vár sokkal kisebb, mint a régi és nem is olyan magas, csak két szintesre sikeredett. Az alsó szint célja az volt, hogy megvédje a kikötőt, míg a magasabb szint a várost. Az Avrami dombok és a vár között egy várárkot építettek, hogy megközelíthetetlen lehessen a vár. A várban nincs lakható épület, kivéve a parancsnoki és pár arisztokrácia számára készült épületen kívül. A francia és brit fennhatóság alatt sikerült felépíteni teljesen a New Castle-t. A maga idejében építészeti csodának számított. 1716-ban A vár megakadályozta, hogy elfoglalják a törökök a várost és ezzel megvédték a nyugati világot a török hódításoktól.

new fortress korfu

Korfui New Castle

San Giacomo színház és a városháza

Görögország első színháza Korfun épült és “Nobile Teatro di San Giacomo” nevet viselte. A San Giacomo katolikus katedrális mellett található. napjainkban a korfui városházaként használják az épületet. Az épületet 1663-ban kezdték építeni és a későbbiek folyamán a nemesek találkozók, vagy kiemelt események helyszínéül használták. 1720-ban színházzá alakult. Jó pár legendás darabot adtak itt elő az idők során. A színház épületét nem tudják ki építette és Siniotic kőből faragták az alapköveket és bőséges dekorációval és szobrokkal látták el az épületet elkészültekor. 1943-ban komoly károkat szenvedett az épület és számos festmény és más tárgy is tönkrement a bombázások során. A főszínpadot sikerült megmenteni, amely napjainkban  a korfui színházban tekinthető meg.

korfu varoshaza

Korfu városháza és a régi San Giacomo színház

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában(államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy […]